'Nederlander' achter Ethereum-startup verdwijnt met 318.000 euro

'Nederlander' achter Ethereum-startup verdwijnt met 318.000 euro

21-11-2017 11:19 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Een zekere 'Joost van Doorn', de mogelijk Nederlandse man achter Ethereum-startup Confide, heeft de benen genomen met dik drie ton van investeerders.

Het is niet duidelijk of Van Doorn echt bestaat, maar het is wel zeker dat gedupeerden die in de startup investeerden in totaal 374.000 dollar (318.000 euro) kwijt zijn. Confide, dat zichzelf een blockchain-app voor het traceren van pakketjes noemt, haalde tussen 6 en 8 november geld op met een zogenoemde initial coin offering (ICO).

Een ICO houdt het midden tussen een beursgang en crowdfundactie, en laat investeerders met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum een soort aandelen (tokens) van een startup kopen. Eerder waarschuwde toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) al voor deze ICO's omdat ze ongereguleerd en daardoor 'de ideale voedingsbodem voor oplichters' zijn.

Wie is Joost van Doorn?

Afgelopen zondag werden plotseling de website van Confide, het Facebook- en Twitter-profiel, de blogs op Medium en de LinkedIn van oprichter Van Doorn verwijderd. Van Doorn zei 'juridische problemen' te hebben en daardoor mogelijk te moeten stoppen, maar dat bericht werd ook vrij snel verwijderd.

Op Reddit verzamelen boze investeerders zich. Ze willen Van Doorn aanklagen, maar schrijven ook dat ze niet zeker weten of het een echt persoon is. De website van Confido staat ingeschreven op een adres in Berlijn waar appartementencomplexen staan, en met een Japans telefoonnummer dat niet werkt. Ook het e-mailadres, dat geregistreerd staat bij ProtonMail, werkt niet meer.

Verder lijkt Van Doorn, die volgens zijn LinkedIn hiervoor bij Zalando werkte, van het internet verdwenen.

Niets meer waard

​Een supportmedewerker van Confido schrijft dat hij 'geen idee heeft' wat er precies is gebeurd. De Confido-tokens die investeerders hebben gekregen in ruil voor hun ethers zijn inmiddels nauwelijks meer iets waard. Het bedrijf dat de tokens heeft uitgedeeld, TokenLot, zegt tegen Motherboard dat het 'erg goede oplichters' waren.

Confido lijkt één van de voorbeelden van een ICO waar mensen worden opgelicht. Er heerst vaker twijfel bij deze 'beursgangen', omdat het de vraag is of zo'n startup daadwerkelijk een functioneel product bouwt. Ondanks dat halen deze crypto-startups nog steeds ontzettend snel tonnen op.

De ICO-hype is zo groot dat zelfs oud-DSB-bankier Dirk Scheringa bedrijven gaat helpen om ICO's op te zetten.