Nederlander reist als droneracer de wereld over

Nederlander reist als droneracer de wereld over

08-08-2017 09:54 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Dino Joghi hoort bij de wereldtop op het gebied van droneracen.

Beginnen met droneracen, dat bleek nog niet zo eenvoudig. "Op YouTube zag ik een filmpje van vier jongens die met drones aan het racen waren in een bos. Dat zag er heel gaaf uit en ik besloot om alle producten te bestellen", vertelt hij aan RTL Z. "Ik ben zeven dagen bezig geweest om één motortje draaiende te krijgen. Toen had ik er nog drie te gaan." 

Tegenwoordig kun je kant-en-klaarpakketten bestellen, maar Dino Joghi (26) moest toen nog alles zelf in elkaar zetten. Een hele klus. Van chips installeren voor het videosysteem en de besturing tot de motoren aan de praat krijgen. "Technische aanleg is wel handig voor deze hobby." Zo ziet een dronerace van Joghi eruit. 


Pas toen Joghi andere piloten leerde kennen, kwam hij erachter dat zijn drone er wat merkwaardig uitzag. De onderdelen van zijn apparaat werden bij elkaar gehouden door tape, touw, hot-glue en kabeltjes. In de dronewereld noemen ze dit 'ghetto builds'. Ondertussen ziet Jogh’s drone er allang gelikt uit, maar de naam is gebleven.

Van Ibiza tot Dubai

Droneracen is een jonge, spectaculaire sport die hard groeit. In een loods of park wordt een circuit vol obstakels uitgezet die de drones moeten afleggen. Ze knallen soms met wel 180 kilometer per uur door het parcours.

Het is vrijwel onmogelijk om de drone vanaf de zijlijn te besturen. Daarom kunnen de bestuurders via een videosignaal en een virtual reality bril meekijken met de drone. "Het is alsof je in de cockpit van de drone zit."

Halverwege 2014 kwam droneracen op vanuit Australië. In rap tempo werd de sport over de hele wereld razend populair. Er worden wedstrijden gehouden in de Verenigde Staten, Dubai, Rusland en op Ibiza en Hawaii. In 2020 zal de dronewereld 127 miljard dollar waard zijn, rekende PWC vorig jaar uit. Het is geen goedkope hobby: een droneracepakket kost al snel zo'n 1000 euro. 

Geen goede ogen

Joghi begon in zijn eentje met racen en al snel haakte een vriend aan. Samen leerden ze wat andere racers kennen en binnen de kortste keren vormden ze een team van vier. Joghi bleek talent te hebben. "Van kleins af aan speelde ik met radiografisch bestuurbare auto’s. Ook heb ik altijd veel gegamed. Daar heb ik onbewust de basis gelegd denk ik."

Een goede droneracer moet volgens Joghi ruimtelijk inzicht hebben en technisch, sociaal en creatief zijn. En natuurlijk moet je oog-handcoördinatie en je reactiesnelheid goed zijn. "Goede ogen hoef je niet te kunnen hebben, daar ben ik het voorbeeld van!" Hij heeft zelf namelijk geen goede ogen. 


Niets te verliezen

Maar je moet wel een beetje handig zijn, want droneracers voortdurend aan het knutselen. "Na elke crash moet je je drone weer repareren. Verder moet je hem goed kunnen afstellen. Wil je een snelle acceleratie of liever een hoge topsnelheid?"

Het team van het eerste uur is nog steeds bij elkaar, aangevuld met nieuwe jongens. De doorbraak kwam in maart 2016 toen ze als vierde eindigden op het Wereldkampioenschap in Dubai. "Dat was een totale verrassing. Tot die tijd hadden we geen idee hoe goed we waren in het internationale veld. Misschien dat we daarom wel zo ver zijn gekomen. We hadden niets te verliezen."

Bijzondere landen en steden

Met de goede prestatie kwamen ook de sponsordeals. Zoals met webwinkel Droneshop.nl en fabrikanten T-Motor en Gemfan. "Ik kan er nu net van rondkomen, maar ik kies ervoor om te blijven werken", zegt Joghi die 40 uur in de week als teamleider van de afdeling sales van StudyTube, een onlineplatform voor educatie. "Dat is prima te combineren, omdat mijn baas me steunt en accepteert dat ik zo vaak op reis ben voor mijn sport."

Joghi heeft zo’n 25 toernooien per jaar, waarvan de helft in het buitenland. Hij staat nu op plek 6 van de wereldranglijst. Zijn doel? "De wereld zien met droneracen. Ik kom in bijzondere landen en steden. Op zulke speciale plekken. Dat is een droom. Dat blijf ik graag nog heel lang doen."

Droneracen op Bright Day 2017

Tijdens onze Bright Day in november in de Jaarbeurs in Utrecht kun je ook droneraces ervaren.


Koop hier je kaartjes voor Bright Day