Nederlanders breken 'wereldrecord elektrisch rijden'

Nederlanders breken 'wereldrecord elektrisch rijden'

30-05-2016 13:51 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Drie Nederlanders legden in 48 uur in een Tesla 4249 kilometer af.

Niet één maar twee keer werd afgelopen weekend het wereldrecord elektrisch rijden gehaald. De afstand van het vorige record stond op 4020 kilometer in 48 uur en was in handen van de Duitser Michael Willberg, maar vier teams met Tesla’s hebben op initiatief van E-xpeditie.nl geprobeerd die afstand te verbeteren. Dat lukte uiteindelijk twee teams. Het ene team kwam na twee dagen uit op 4206 kilometer. Dat bleek niet genoeg, want het andere team - bestaande uit Pascal Hiel, Folco Hengeveld en Ravin Raktoe - haalde 4249 kilometer.

'Team Hiel' reed voortdurend op filevrije Duitse autowegen. De route werd vooraf bepaald met hulp van EVtripplanner en het navigatiesysteem van Tesla. Ook werd TomTom nog ingeschakeld voor file-gegevens om zeker te zijn dat er constant doorgereden kon worden. Daarnaast moest er rekening gehouden worden met een efficiënte route en de 'optimale afstand tussen de snellaadstations'.

In een interview zegt Hiel dat het uitpluizen van de oplaadtijd nog een hele klus is. "De eerste 40 procent van de accu-capaciteit laad je pijlsnel op, de volgende 40 procent gaat iets langzamer, maar de laatste 20 procent gaat echt een stuk langzamer en dat kost de meeste tijd." Vandaar moest bijvoorbeeld berekend worden wanneer de accu vol genoeg zat om door te kunnen. Volgens berekeningen moest Team Hiel uitkomen op 4150 kilometer. Het team had daarbij nog wat speling en hebben er het maximale uitgehaald.