Nederlanders knap vierde op WK drone-racen

Nederlanders knap vierde op WK drone-racen

12-03-2016 22:49 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Het Nederlandse team SQG is vierde geworden bij het eerste wk drone-racen in Dubai. Een bijzondere prestatie.

Deelnemer Martijn de Kemp kan het bijna niet geloven, eigenlijk was hij al blij dat hij überhaupt mee mocht doen aan het kampioenschap, dat gezien wordt als de eerste internationale krachtmeting voor droneracers. De allerbeste piloten doen er aan mee. "Wij zijn relatief onbekenden", zegt De Kemp aan de telefoon vanuit Dubai.

De races waren met 'first-person view'-drones waarbij piloten live beeld vanuit de drone zien op een videobril. Vorige week meldde de Nederlandse ploeg, het 'Dutch Drone Race Team SQG', zich in Dubai. Er volgde een kwalificatie - de drones werden beoordeeld op snelheid en uithoudingsvermogen - en een knock-out-competitie. In totaal deden tachtig teams mee, uit de hele wereld.

Behendigheid

Dino Joghi, de bestuurder van de Nederlandse drone, liet grote internationale namen één voor één achter zich. "Fantastisch", vindt De Kemp het, dat ze zo ver konden komen. "Het is een sport waar veel behendigheid bij komt kijken, want een ongelukje zit in een klein hoekje. Dat wisten we tot het laatste moment te voorkomen."

Het Nederlandse team bestaat uit een groep vrienden uit Amsterdam en Utrecht. Dat heeft deels bijgedragen aan het succes, denkt De Kemp. "Wij zijn heel hecht, binnen de groep heeft iedereen een rol en neemt die serieus." Een groot compliment heeft hij voor het technische team, dat snel moest handelen toen de plaatselijke sjeik plotseling vond dat gestart moest worden. Ze hadden één minuut om het toestel gereed te maken. Dat lukte.

Winnaar kreeg kwart miljoen dollar

Een 'klein stuurfoutje' in de finale zorgde er uiteindelijk voor dat ze werden gediskwalificeerd: de drone landde bij een pitstop op de verkeerde plek. Maar het toernooi was toch al geslaagd. "We zijn echt als hobbyisten begonnen, en dat zijn we nog steeds." Het team uit Groot-Brittanië ging er met de hoofdprijs van 250.000 dollar (228.000 euro) vandoor. De Nederlanders ontvangen 25.000 dollar. De finale is hieronder terug te kijken: