Nederlands e-sportspubliek groeit snelst van Europa

Nederlands e-sportspubliek groeit snelst van Europa

14-06-2017 10:54 Laatste update: 26-04-2018 20:16

In geen enkel ander Europees land groeit de belangstelling voor e-sports zo snel als in Nederland.

Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek naar professioneel gamen dat is uitgevoerd door PayPal en SuperData. Volgend jaar telt het e-sportspubliek volgens beide bedrijven al bijna 1,4 miljoen Nederlanders. Dat betekent een groei van 22 procent in vergelijking met dit jaar en de hoogste groei in alle Europese landen die PayPal en SuperData hebben onderzocht.

De totale omzet die in de Europese e-sportsindustrie omgaat, bedraagt ruim 345 miljoen euro, zo becijferen de onderzoekers. De vier belangrijkste landen zijn Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. In dat laatste land is de e-sportsomzet met ruim 40 miljoen dollar het hoogst. Volgens het onderzoek van SuperData, bedroeg de omzet in 2016 in Nederland, 7,8 miljoen dollar.

Vooral jongeren

E-sports zijn voornamelijk populair bij jongeren. Het Europese e-sportspubliek bestaat voor 62 procent uit mensen tussen de 18 en 34 jaar. Slechts 10 procent van de e-sportsfans is 45 jaar of ouder. Ook vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd. In Europa is gemiddeld 84 procent van de e-sporters man.

Onlangs deed Bright verslag van het WK van de game World of Tanks in Moskou:

Volg ook ons YouTube-kanaal