Nederlands sensornetwerk volgt alles via satellieten

Nederlands sensornetwerk volgt alles via satellieten

11-04-2017 06:38 Laatste update: 26-04-2018 22:20

De Amsterdamse startup Magnitude Space van Just Eat-miljonair Laurens Groenendijk lanceert dit jaar een eigen sensorennetwerk met satellieten.

Daarvoor staan nu al 12.000 dixi's en 400.000 treinwagons in de wachtrij om aangesloten te worden. "Slecht 10 procent van de hele wereld is gedekt door de mobiele netwerken zoals GSM of 4G", zegt Groenendijk tegen RTL Z. Voor de overige 90 procent heeft hij, met drie compagnons, de startup Magnitude Space opgericht.

Groenendijk verdiende miljoenen met online platformen Just Eat (nu Thuisbezorgd.nl) en Treatwell, maar hij stort zich nu volledig op de ruimtevaart. ''Want als er ergens innovatie gaat plaatsvinden, dan is het wel daarboven.'' Startkapitaal: 1 miljoen euro, onder ander uit zijn eigen zak. "Dit jaar moet dat nog groeien naar 5 tot 10 miljoen euro."

Van 1 naar 48 satellieten

Komende november bezorgt Magnitude Space de eerste satelliet in de ruimte. Deze gaat als een soort appelschiller om de aarde cirkelen, zodat elke aangesloten sensor minimaal één keer per dag wordt uitgelezen. "Dat gaat we de komende jaren opschroeven tot 48 satellieten, zodat we elk kwartier de data kunnen ophalen."

Meer dan dat moet het niet worden, want dat gaat ten koste van de levensduur van de sensor. ''Bijzonder is juist dat de sensoren 5 tot 10 jaar meegaan op één simpele batterij. Dat komt omdat we een protocol hebben ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de sensor precies weet wanneer hij actief moet zijn. Hij wordt net voordat de satelliet langskomt wakker gemaakt, geeft dan zijn data af en gaat dan weer in de slaapstand.'' Daardoor zijn de sensoren ongelofelijk goedkoop. "Voor 3 euro per jaar kun je al een sensor aansluiten."

12.000 dixi’s

Dat is vooral interessant voor bedrijven die op grote schaal werken in afgelegen gebieden. "Een dixi-producent in India raakt elk jaar tientallen dixi’s kwijt. Een GSM-sensor is duurder en heeft een veel slechtere dekking. Dus we hebben nu gesprekken om 12.000 dixi’s op ons netwerk aan te sluiten."

Een ander voorbeeld is het aansluiten van 400.000 treinwagons; ook deze raken soms ineens spoorloos. Met de beheerder van deze wagons is nu een intentieverklaring. De verwachtingen van Groenendijk zijn: "Dit moet de meest sexy startup van Europa worden." De SpaceX van de lage landen.

Zo kan één satelliet in één dag de hele aarde scannen:

En zo doen meerdere satellieten dat in een dagdeel: