Nederlandse beamerlamp scoort op techbeurs IFA

Nederlandse beamerlamp scoort op techbeurs IFA

06-09-2016 14:22 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Bezoekers van techbeurs IFA stonden in de rij voor Beam, de gloeilamp met een beamer erin. De Nederlandse startup scoorde er onder andere de Deutsche Bank als klant.

Een echt grote stand heeft Beam Labs-ceo Don Molenaar niet, maar rijen nieuwsgierige bezoekers vullen zich voor zijn kleine tafeltje. Daarop staat de Beam-lamp. De beamer schijnt op de tafel en speelt een video af. Het hele gebeuren trekt meteen de aandacht. Beam is het eerste product van Beam Labs, een Nederlandse startup die met behulp van een succesvolle Kickstarter-campagne is opgericht. Bijna 2000 mensen kochten de gadget in 2015, waarmee de startup een ruime 750.000 dollar ophaalde. Beam heeft een normale fitting en daarmee kun je hem in praktisch elke lamp draaien en projecteren op vrijwel elk oppervlak.

Beam biedt enorm veel opties. Je kunt een klok met de datum op de tafel projecteren. Je kunt een foto-slideshow op de muur tonen. Of op het plafond een Netflix-video afspelen - het geluid gaat dan via de ingebouwde speaker. Omdat Beam op Android draait, heb je veel mogelijkheden: alle Android-apps werken erop.

Nog geen vingerdetectie

Een nadeel van de projector is dat hij geen aanrakingen herkent. Stel: je projecteert een klok op de tafel. Je kunt dan niet over de tafel swipen om bijvoorbeeld de weersverwachting te zien. "We werken eraan", zegt Molenaar. Opnieuw staat er een bezoeker tevergeefs over de tafel te swipen. "Zie je: het is echt nodig. De volgende Beam met deze funtionaliteit verwachten we in het tweede kwartaal van volgend jaar." Beam projecteert beelden met een resolutie van 854 bij 480 pixels. Dat is geen hoge resolutie, maar voldoende om foto's en video's te bekijken. Molenaar gebruikt de Beam onder andere om zijn kinderen zoet te houden: hij richt de beamer op het plafond, zet een video op en zijn kinderen liggen dan te kijken. Het apparaat wordt bestuurd met een bijbehorende app voor Android en iOS.

Eigen houder

Om het je wat gemakkelijker te maken, heeft Beam Labs ook een eigen houder ontwikkeld waar je de Beam in kunt draaien. "We merken dat klanten de beamer elke gewenste kant op willen draaien, en dat kan niet met normale lampen", aldus Molenaar. Met de speciale houder plaats je de projectie in een handomdraai op de tafel, muur of het plafond.

De houder heeft een betonnen voet waarmee hij stabiel blijft staan. "Die industriële look wordt door onze klanten gewaardeerd", zegt Molenaar. De projector is, mede door zijn relatief hoge prijs van 499 euro voor alleen de lamp of 639 euro voor zowel de lamp als houder, geen impulsaankoop. "Beam wordt in Nederland verkocht bij de chiquere retailers, zoals Coolblue en Fonq", legt Molenaar uit. "De winkels waar je echt heen gaat om een specifieke aankoop te doen."

Tijdens IFA hoopt Molenaar zijn klantenkring uit te breiden en meer verkoopadressen in Europa te vinden. Ook krijgt hij veel interesse van bedrijven, waaronder de Deutsche Bank: "Zij willen Beam gebruiken om informatie mee te projecteren, zoals een hypotheek voor een klant." Maar het gros van de bestellingen komt nog steeds van individuele consumenten die de Beam in de slaapkamer of keuken gebruiken.

Je kunt hem trouwens ook gebruiken als een normale leeslamp. "Maar als normale lamp is hij wel een beetje duur", grapt Molenaar.