Nederlandse deelauto rijdt in 2018 zelf naar je toe

Nederlandse deelauto rijdt in 2018 zelf naar je toe

25-04-2017 16:44 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Volgend jaar rijden in Eindhoven zelfrijdende deelauto's rond. Dat maakte de startup Amber bekend op de industriebeurs Hannover Messe.

De Eindhovense startup Amber wil een autofabriek opzetten en elektrische deelauto's bouwen die altijd op loopafstand beschikbaar moeten zijn. Hoe? De auto's zullen zichzelf steeds verplaatsen naar de plek waar ze nodig zijn. De auto's komen dus vanzelf naar je toe gereden. Amber werkt voor de zelfrijdende technologie samen met onder meer TomTom, KPN, TNO, Microsoft en chipmaker Nvidia

De startup moet de komende maanden aantonen dat de zelfrijdende technologie veilig is, daarna mag Amber de weg op. Dat zal binnen een jaar gebeuren, verwacht het bedrijf. De gemeenten Eindhoven en Helmond willen meewerken. TomTom levert de digitale kaarten, KPN zorgt voor het netwerk, TNO test de sensoren en camera's, Microsoft levert zijn cloudplatform en Nvidia maakt de hardware.

Amber ontwikkelt eigen modulaire elektrische deelauto’s. De autodeeldienst belooft voor 33 euro per week op elk moment toegang tot een auto. Bekijk het interview met Steven Nelemans, ceo van Amber, over de zelfrijdende technologie:


Bright volgt Amber al langer op de voet. Vorig jaar maakten we een reportage over de startup in Bright TV:


Geen video missen? Subscribe je gratis op ons YouTube-kanaal