Nederlandse IoT-sensoren halen energie uit licht

Nederlandse IoT-sensoren halen energie uit licht

12-12-2016 17:35 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Met deze sensoren communiceren IoT-apparaten al bij heel weinig licht met internet. Ze zouden dan geen batterijtjes meer nodig hebben.

Het Internet of Things (IoT) is in opkomst, maar er is een probleem: er zijn enorm veel batterijen nodig om ze aan de praat te houden. Dat is niet erg duurzaam, vindt de Rotterdamse startup Tryst Energy. Daarom komt het bedrijf begin volgend jaar met Light Energy, een oplossing waarmee je met de geringste hoeveelheid licht al een IoT-apparaat zoals een bewegingssensor of een iBeacon met het internet kunt verbinden.

Tryst Energy zegt dat batterijen in zulke sensoren vaak vijf jaar meegaan, maar dat het vervangen kostbaar is in de vorm van arbeid en chemisch afval. Light Energy is een kleine sensor met een zonnecel ter grootte van een postzegel, die weinig licht nodig heeft om energie op te slaan. De Nederlandse startup zegt dat de Light Energy-module met 200 lux na vier uur al een signaal van 24 uur kan zenden, zonder een batterij te gebruiken. "200 lux is extreem weinig", aldus Nick Kiran van Tryst Energy. "Onder je bureaustoel is doorgaans al meer licht te vinden. Zonlicht is namelijk 100.000 lux en daglicht al 10.000."

Hoe het precies gaat werken is nog een beetje vaag, maar het bedrijf zegt in het eerste kwartaal een Kickstarter uit de doeken te doen voor Light Energy. Op de website van Tryst staan alvast wat ideeën die met deze oplossing mogelijk zijn.