Nederlandse Mokumono fiets op Kickstarter

Nederlandse Mokumono fiets op Kickstarter

20-04-2016 13:28 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Mokumono brengt de fietsproductie weer naar ons land door te ontwerpen zoals de auto-industrie dat doet.

Even graven in je geheugen: ken je die Nederlandse fiets uit twee platen aluminium nog die twee jaar terug furore maakte? Goed nieuws voor de mensen die hem toen wilde aanschaffen; hij is nu te koop.

Hoe Hollands een fiets ook is,  ze worden nagenoeg niet meer in Nederland gebouwd. Hier gemaakte arbeidsuren maken het ding veel te duur. Door af te kijken bij de auto-industrie bedacht Bob Schiller voor zijn afstudeerproject aan de Eindhovense Design Academy een fiets die wel op eigen bodem geproduceerd kan worden. Het frame bestaat uit twee in vorm geperste aluminium platen, die aan elkaar gepuntlast worden.

Made in Holland heeft niet alleen het terugbrengen van een traditie als doel. Bob en zijn tweelingbroer Tom Schiller zitten hier dicht op het proces wat de kwaliteit ten goede komt. Ook is de productietijd veel korter en heb je sneller je fiets in huis.

En wat haal je dan in huis? Een bijzonder fietsje waar je de vernieuwing aan af ziet, met een aandrijfriem in plaats van ketting wat weinig onderhoud behoeft. Er zijn op Kickstarter nog een aantal fietsen met vroegboekkorting te krijgen. Met 8 versnellingen kost Mokumono 1400 euro, zonder mag hij voor 1150 weg. 

Mokumono? Als je weet wat het betekent, is het beter te onthouden. Mokum staat voor Amsterdam, mono voor monocoque; de constructiechniek uit één stuk. Nou ja, twee stukken dan.