Nederlandse robotvogel wint Europese prijs

Nederlandse robotvogel wint Europese prijs

31-03-2016 08:31 Laatste update: 27-04-2018 07:38

De Nederlandse robotvogel Robird is verkozen tot de beste Europese robotinnovatie.

Het bedrijf Clear Flight Solutions, een spinoff van de Universiteit Twente, heeft de prijs gewonnen op het European Robotics Forum 2016. Het idee achter de Robird is om vogels op een natuurlijke manier te verjagen. Normaal gesproken gebeurt dit met felle lichtflitsen en geluiden, of worden de vogels zelfs afgeschoten. De Robird doet zich voor als een slechtvalk, waar andere vogels voor uit de buurt blijven.

De vogels krijg je met de Robird niet in één keer weg. Een vlucht van enkele minuten moet alle vogels in de buurt wegjagen. Dit wordt herhaald zodra de vogels terugkomen om te verkennen of de kust veilig is. Als dit proces vaker gebeurt blijven de vogels in de meeste gevallen ook steeds langer weg.

"Deze prijs is een fantastische waardering voor het werk dat wij samen met de UT verrichten”, zegt Nico Nijenhuis, ceo van Clear Flight Solutions. “Geweldig dat dit ook in Europa wordt gezien." Nijenhuis versloeg met zijn robot de wandelende graafmachine van het Zwitserse instituut ETH Zürich.

Botsingen met vogels leiden op vluchthavens tot ongelukken, overlast en extra kosten. Naast vluchthavens is de Robird ook interessant voor havens en de agrarische sector.