Nederlandse 'voetbalscanner' haalt 1,35 miljoen op

Nederlandse 'voetbalscanner' haalt 1,35 miljoen op

28-01-2016 18:48 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Nederlandse startup SciSports analyseert alle bewegingen van voetballers op het veld. Die data is goud waard voor trainers.

Bij voetbalgames als FIFA en Football Manager krijg je lekker veel data over je spelers te zien. Dat willen trainers in het echt ook wel. De Nederlandse start-up SciSports heeft een systeem erg nauwkeurige data over prestaties van voetballers aan clubs levert. Het bedrijf timmert goed aan de weg en maakte donderdag bekend bij een investeringsronde 1,35 miljoen euro te hebben binnengehaald.

BallJames heet het, en het is eigenlijk een soort MRI-scanner die over het hele voetbalveld wordt gelegd. Het systeem met 14 camera's volgt niet alleen de speler aan de bal, maar ook alle andere 21 spelers, en de bal natuurlijk. De computer houdt allerlei zaken bij, zoals balbezit, doelpogingen en het aantal gelopen kilometers. Allemaal informatie die je als trainer kan helpen om de wedstrijd te analyseren - realtime indien gewenst.

Achter BallJames zit Giels Brouwer. Hij maakt gebruik van de kennis die aanwezig is op de Universiteit Twente, waar hij zelf ook studeerde. Daar zijn ze goed in de ontwikkeling van de voxeltechniek, waarbij het draait om het volgen van 'voxels' zoals driedimensionale pixels heten. De proefopstelling hebben ze al werkend gekregen, binnenkort gaan ze het op een echt groot voetbalveld proberen. De echte uitdaging zit 'm erin om uit 60 terabyte (!) aan data de juiste gegevens te vinden. "Maar daar zijn wij juist goed in", zegt Brouwer.

Van de spelconsole naar de grasmat

Het systeem dat Brouwer met het team van SciSports ontwikkelt is een soort jongensdroom. "Mijn generatie is opgegroeid met games als Football Manager en FIFA", legt hij uit. "Wij willen door de ogen van de speler kijken, live een radar zien tijdens het spel en bijvoorbeeld de sprintsnelheid weten". Een droom die nu werkelijkheid begint te worden. Brouwer vergelijkt het met de doellijntechnologie, maar dan over het hele veld. "BallJames brengt het voetbal van de spelconsole naar de grasmat."

Brouwer legt uit dat ook de voetbalkijker thuis voordeel kan hebben van de nieuwe techniek. Zo kunnen voetbalfans straks onderin het tv-scherm automatisch zien wie er aan de bal is en hoeveel procent deze speler al in balbezit is geweest - om maar een voorbeeld te noemen. FIFA, maar dan in het echt dus.

Expansie

De 1,35 miljoen gebruikt de start-up voor internationale expansie en om BallJames door te ontwikkelen. SciSports heeft drie Nederlandse profclubs die meewerken: PSV, Vitesse en Heracles Almelo. Voor verdere toepassingen van BallJames kijkt Brouwer ook buiten de voetbalwereld. Denk hierbij aan impactanalyses bij rugby en crowd-control op luchthavens.