Neelie Kroes aan de slag bij Uber als hoofd adviesraad

Neelie Kroes aan de slag bij Uber als hoofd adviesraad

05-05-2016 08:18 Laatste update: 27-04-2018 06:36

"Ubers rol in de disruptive economie vind ik fascinerend."

Neelie Kroes wordt hoofd van de adviesraad van taxibedrijf Uber. "Uber speelt een grote rol in de disruptive economie. Dat vind ik fascinerend omdat er door de digitale ontwikkelingen, veel wijzigingen in de economie doorgevoerd worden", vertelt ze tegen RTL Z. Uber loopt door zijn snelle internationale groei steeds vaker tegen ingewikkelde beleidsvraagstukken aan. De voormalig minister en eurocommissaris werd door het Amerikaanse bedrijf gevraagd, zegt Kroes. "De app heeft grote positieve consequenties: het maakt het leven gemakkelijker en zorgt voor werkgelegenheid." Als lid van de adviesraad mag ze meedenken over alle kwesties waar het bedrijf mee te maken heeft, zegt ze.

Kroes krijgt voor de functie betaald. Eerder zei ze toen ze Europees commissaris voor Mededinging werd, dat ze nooit meer in het bedrijfsleven aan de slag zou gaan. Ook niet na haar vertrek uit Brussel, schrijft Alies Pegtel in het boek Neelie. "Ik moet even denken wanneer ik dat heb gezegd", zei ze daarover aan de telefoon vanuit Amerika. "Na mijn vertrek is er een afkoelingsperiode geweest, deze benoeming is conform de regels."

400 steden

De taxi-app wordt gezien als de meest succesvolle en waardevolle startup ter wereld. Het heeft inmiddels chauffeurs rondrijden in meer dan vierhonderd steden in 43 verschillende landen. Het bedrijf is niet onomstreden: in Nederland doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar Uber vanwege het overtreden van de wet met taxidienst UberPOP.

Kroes fungeert in Nederland al langer als speciale ambassadeur voor start-ups. "Natuurlijk heeft Uber het niet in alles bij het rechte eind'', schrijft ze in een algemene verklaring. Ze zegt er daarom naar uit te kijken om Uber komende tijd van "openhartig feedback en advies'' te voorzien.

Kroes ook bestuurslid Salesforce

Ze krijgt het druk komende tijd, want sinds het begin van deze maand is de VVD-prominent ook bestuurder van het Amerikaanse miljardenbedrijf Salesforce.com. Daarnaast is Kroes ook onder andere speciaal adviseur bij de grote Amerikaanse bank ​Merrill Lynch. 

Uber voelt steeds meer concurrenten in zijn nek hijgen. Na Ford en ;General Motors steekt ook BMW binnenkort de oceaan over met zijn 'car sharing'-dienst. Daarmee kunnen gebruikers via een app met één druk op de knop een auto huren die in hun buurt staat. De autofabrikanten zijn niet alleen: de ene na de andere vergelijkbare service schiet uit de grond in de grote steden van de Verenigde Staten.

Interview met Kroes in Bright Ideas

Onlangs publiceerden we een interview met Neelie Kroes in ons webmagazine Bright Ideas. Daarin praten we over haar rol als ambassadeur voor alle Nederlandse startups.

Ons tweewekelijkse webmagazine Bright Ideas biedt verdieping over vernieuwing. Neem ook een abonnement voor 24 euro voor 1 jaar.