Neo-nazi-site verhuist naar dark web omdat niemand ze wil hebben

Neo-nazi-site verhuist naar dark web omdat niemand ze wil hebben

16-08-2017 10:29 Laatste update: 26-04-2018 18:43

De beruchte neonazisite The Daily Stormer is verhuisd naar het dark web nadat ze door hun hostingpartijen werden verbannen.

Op de website werd onder andere de vrouw die dit weekend omkwam in Charlottesville belachelijk gemaakt. De 32-jarige Heather Heyer​ kwam om het leven nadat de rechts-extremistische James Field, die volgens een oud-leraar duidelijke nazi-sympathieën had, op een groep demonstranten inreed. The Daily Stormer noemde haar 'te dik om de Dodge [de auto van Field] te ontwijken'.

De website deed verslag van de protesten in Charlottesville en kwam door zijn racistische artikelen plotseling in het nieuws. Dat merkten ook Godaddy en Google op, de partijen waar het webadres van de site stond geregistreerd. Nadat hostingpartijen de website lieten vallen, is de site verhuisd naar het dark web. 

Naar het dark web

Door naar het dark web te verhuizen hoeft The Daily Stormer zich geen zorgen te maken over partijen die hen laten vallen: ze kunnen daar onafhankelijk opereren. Het dark web in om die reden in trek bij dergelijke extremistische websites.

Het dark web is een deel van het internet dat alleen via een speciale browser, de Tor-browser, kan worden bezocht. Op het dark web is iedereen anoniem. Dat trekt illegaliteit aan, maar het dark web wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld dissidenten in landen als China en Iran.

In onderstaande Vice-documentaire komt een schrijver van The Daily Storm aan het woord (vanaf 07:35, tekst loopt door onder video)

Facebook

Facebook is begonnen om alle berichten met een link naar het The Daily Stormer-verhaal over Heyer​ te verwijderen, omdat het artikel in strijd is met de richtlijnen van Facebook. Het verhaal van The Daily Stormer werd ruim 65.000 keer gedeeld. Alleen wanneer je je uitspreekt tegen de website, mag het bericht blijven staan, zegt Facebook tegen The Verge.

Donald Trump

President Donald Trump heeft gezegd dat het geweld in Charlottesville 'van vele zijden' kwam. Volgens Trump zijn zowel extreem-rechtse betogers als hun tegenstanders verantwoordelijk voor het geweld in Charlottesville. "Beide kanten waren gewelddadig', zei Trump. "Het was vreselijk om te zien."

Zijn woorden leidden tot grote vreugde bij extreemrechtse demonstranten die aanwezig waren in Charlottesville. Onder andere David Duke, oud-baas van de Ku Klux Klan, bedankte via Twitter de president voor zijn 'eerlijkheid en moed'.