© Witchsy

Nepcollega toont seksisme aan bij techbedrijf

Nepcollega toont seksisme aan bij techbedrijf

30-08-2017 13:28 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Twee vrouwelijke techondernemers merkten dat ze vaak niet serieus werden genomen, wellicht wegens hun geslacht. Dus bedachten ze een fictieve mannelijke mede-oprichter.

"Toen we begonnen kregen we vaak de vraag of we er wel verstandig aan deden, of we het wel een goed idee vonden", vertelt Kate Dwyer aan de Amerikaanse site Fast Company. Samen met Penelope Gazin begon ze de site Witchsy waar alternatieve kunstenaars hun spullen kunnen verkopen. Dwyer: "Mensen zeiden 'wat een leuke hobby' of 'wat een schattig idee', ik denk omdat we jonge vrouwen zijn."

Seksisme

Maar zo 'schattig' blijkt Witchsy niet te zijn. In het eerste jaar werd er al voor 200.000 dollar aan kunst verkocht. Een commercieel succes dus, maar ze hadden het idee dat sommige mannen daar anders over dachten. In de mannenwereld waarin ze zich begeven, moesten Dwyer en Gazin soms dagen wachten voor ze een keer antwoord kregen per mail.

Ook probeerde een bevriende programmeur alles van de site te halen, nadat Gazin hem afwees voor een date. Een andere programmeur sprak de onderneemsters telkens aan met 'meisjes'.

Verschil van dag en nacht

Om erachter te komen of de neerbuigende toon van seksistische aard was, besloten ze de fictieve Keith Mann als mede-oprichter neer te zetten. Mann kon alleen per mail benaderd worden. "Een verschil van dag en nacht. Keith kreeg niet alleen meteen antwoord, maar ze vroegen hem ook of ze hem met andere dingen konden helpen", vertelt Dwyer.

Ook de toon in mails was anders. Gazin: "Een programmeur noemde Keith steeds bij zijn naam. Als hij met ons sprak, deed hij dat nooit."

Respect

De twee vragen zich af hoe het kan dat een mannen meer respect krijgen in de techwereld dan vrouwen. Die vraag komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zo kwam eerder dit jaar een schandaal naar buiten bij Uber, waar ex-topman Travis Kalanick werd beschuldigd te weinig te ondernemen tegen seksuele intimidatie binnen het bedrijf, om uiteindelijk op te stappen. Uit eerder onderzoek blijkt dat 60 procentvan de vrouwen in Silicon Valley zich seksueel geïntimideerd voelt.

Gazin en Dwyer konden wel lachen om de rol van Keith, waarmee ze aantoonden dat ze als vrouw inderdaad 1-0 achterstaan in de techwereld. Ze hebben hem inmiddels wel 'ontslagen', al sluiten ze een terugkeer niet uit.