Netflix gaat 'proxies' voor omzeilen regio-blokkades blokkeren

Netflix gaat 'proxies' voor omzeilen regio-blokkades blokkeren

14-01-2016 17:06 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Netflix neemt maatregelen tegen 'proxies' of 'unblockers'. Daarmee proberen gebruikers toegang te krijgen tot films en series die in een ander land beschikbaar zijn.

In de komende weken voert Netflix technologie in die het omzeilen van regio-blokkades moet tegengaan. "Mensen die proxies of unblockers gebruiken zullen alleen nog toegang krijgen tot de versie van het land waar ze zich op dat moment bevinden", claimt Netflix-manager David Fullagar donderdag.

Netflix-abonnees gebruiken diverse technische middelen om toegang te krijgen tot de Netflix-versies van andere landen, omdat daar andere films en series beschikbaar zijn. Vanwege de overeenkomsten met rechtenhebbenden kan Netflix nog niet alles in elk land aanbieden. Dat is uiteindelijk wel het doel, schrijft Fullagar. Netflix krijgt regelmatig vanuit de filmindustrie kritiek dat het niet genoeg doet om het omzeilen van regio-blokkades tegen te gaan.

Servers VPN-diensten op zwarte lijst

Proxies zijn maar één manier om toegang te krijgen tot de Netflix-versie van een ander land. Dat kan ook door te surfen met behulp van VPN-diensten. Netflix heeft vorige week gezegd dat het ook regelmatig bekende ip-adressen van 'exit points' van VPN-diensten op een zwarte lijst zet. Maar sommige VPN-diensten wisselen zo vaak van ip-adressen, dat gebruikers alsnog de regio-blokkade kunnen omzeilen.

Hoe de nieuwe maatregelen van Netflix precies werken, blijft in nevelen gehuld. "Helaas kan ik je niet meer details geven. Het gaat om standaard mechanismen die door anderen ook worden gebruikt om toegang to beschermde content vanuit andere landen tegen te gaan", laat een Netflix-woordvoerder aan Bright weten.

Netflix nu in ruim 190 landen

Vorige week lanceerde Netflix in meer dan 140 nieuwe landen, waarmee het totaal op ruim 190 landen komt. Maar er zijn grote verschillen in het aanbod tussen landen. In de VS zijn bijvoorbeeld drie keer meer titels beschikbaar dan in Nederland.