Netflix leeft 'VPN-blokkade' nu strenger na

Netflix leeft 'VPN-blokkade' nu strenger na

29-02-2016 12:25 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Netflix waarschuwde al VPN- en proxy-servers te zullen weren en dat gaan veel mensen sinds afgelopen weekend ook echt merken.

Als je dacht dat het wel los zou lopen met Netflix' aanpak van manieren om zijn regio-blokkades te omzeilen, dan moet je nog eens proberen om vanaf een buitenlandse server op de dienst in te loggen. Veel Netflix-gebruikers gebruiken een VPN-dienst om bijvoorbeeld naar het Amerikaanse aanbod te kunnen kijken, wat veel uitgebreider is dan het Nederlandse. Maar een deel van die diensten werken nu niet meer.

Sinds afgelopen weekend lijkt Netflix veel strenger te zijn geworden in zijn aanpak, meldt TorrentFreak. Netflix heeft de servers van populaire VPN-diensten als Private Internet Access, StrongVPN en ExpressVPN geblokkeerd. Probeer je iets te kijken via die servers, dan is de kans groot dat je een foutmelding krijgt. "Uit onze gegevens blijkt dat je een unblocker of proxy gebruikt", schrijft Netflix. "Schakel dergelijke services uit en probeer het opnieuw."

Mensen die een VPN gebruiken om privacy-redenen kunnen er zelfs via een server in eigen land niet meer in. Ook eigen series van Netflix, zoals House of Cards en Orange is the New Black, worden geblokkeerd door de maatregel, terwijl Netflix daar zelf de rechten van in handen heeft.

Overeenkomsten

Netflix kondigde de technologie die het omzeilen van regio-blokkades moet tegengaan in januari aan. Vanwege overeenkomsten met rechthebbenden kan Netflix niet alle videocontent aanbieden in alle landen, vandaar dat veel mensen naar VPN of proxies grepen. Daarover heeft Netflix in het verleden veel kritiek gekregen vanuit de filmindustrie.