© Penn State

'Netwerk met infrarood 100 keer sneller dan wifi'

'Netwerk met infrarood 100 keer sneller dan wifi'

17-03-2017 08:25 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Wetenschappers van de TU Eindhoven verzenden data via infraroodlicht met hoge snelheden.

Een draadloos netwerk dat infraroodlicht gebruikt kan meer dan honderd keer sneller dan gewone wifi-netwerken zijn, melden onderzoekers van de TU Eindhoven. Er werd zelfs een snelheid van 42,8 Gbit/s gehaald, over 2,5 meter afstand. De wetenschappers gebruikten infraroodlicht dat met speciale roosters vanaf het plafond met meerdere golflengtes werd uitgestraald. Daardoor kreeg elk apparaat een eigen frequentie.

Dankzij de roosters wisten de Eindhovense wetenschappers hogere datasnelheden te halen. Bovendien werkt de technologie energiezuiniger dan bij eerdere onderzoeken naar infraroodnetwerken. De technologie zou onder meer voor slimme apparaten in huis zijn te gebruiken. Een probleem is wel dat de lichtsignalen niet door muren heen gaan.

Hoogleraar Ton Koonen verwacht dat het nog vijf jaar duurt voordat de technologie geschikt is voor gebruik door consumenten. Hij denkt dat videobeeldschermen, laptops en tablets als eerste apparaten dit nieuwe type draadloze netwerk zullen ondersteunen.

LiFi met ledlampen

Ook het bedrijfsleven ontwikkelt lichtnetwerken (LiFi). Zo nam Philips Lighting onlangs een bedrijf over dat is gespecialiseerd in het versturen van data via ledlampen, wat handig kan zijn voor indoor-navigatie. Er zijn ook aanwijzingen dat Apple lichttechnologie wil gaan ondersteunen