'NFI kraakt versleutelde Blackberry-mails'

'NFI kraakt versleutelde Blackberry-mails'

22-12-2015 15:07 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou met behulp van speciale software versleutelde e-mails op Blackberry-telefoons kunnen lezen.

Dat meldt Misdaadnieuws op basis van een rapport van het NFI uit 2014. Het instituut zou in het kader van een gerechtelijk onderzoek middels PGP versleutelde e-mails van een Blackberry hebben gehaald en vervolgens leesbaar hebben gemaakt. Het ging daarbij om een Blackberry 9720, die in het kader van het onderzoek in handen was van het NFI.

Het toestel zou zijn uitgelezen met de software UFED4PC van Cellebrite, een ontwikkelaar van forensische software. "In deze gegevens werden 325 vercijferde e-mailberichten aangetroffen. Hiervan konden er 279 ontcijferd worden", is te lezen in het rapport.

Fysieke toegang noodzakelijk

Het zou niet voor het eerst zijn dat het NFI dergelijke software gebruikt, zegt het instituut tegenover Tweakers. Het ontcijferen van versleutelde berichten zou wel alleen mogelijk zijn bij fysieke toegang tot een toestel. Met draadloze toegang is het niet mogelijk. Wanneer er echter fysieke toegang is, zou de lengte van het wachtwoord van de versleuteling voor het breken daarvan niet uitmaken.

De ontcijferde e-mails die in het betreffende rapport worden besproken, zouden hebben bijgedragen aan een veroordeling in een drugszaak in Oost-Brabant, eerder deze maand. Volgens de rechtbank strookt de inhoud met de ontcijferde mails met die van de versleutelde berichten van de verdachte, en is er daarom niets mis met de methode van het NFI.