Nieuw algoritme herkent hartritmestoornissen

Nieuw algoritme herkent hartritmestoornissen

10-07-2017 07:41 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Wetenschappers van Stanford University ontwikkelden een algoritme dat hartritmestoornissen soms zelfs beter dan cardiologen herkent.

Het nieuwe algoritme doorzoekt uren aan data van draagbare hartslagmonitoren en kan snel levensbedreigende hartritmestoornissen detecteren. Volgens de onderzoekers kan het algoritme dat zelfs beter dan getrainde cardiologen, maar leent het zich vooral ook om op afstand data te doorzoeken van mensen die afgelegen wonen en geen snelle toegang tot cardiologen hebben.

Hartritmestoornissen zijn niet altijd te zien op een elektrocardiogram (ECG). Patiënten krijgen dan soms een draagbare ECG die honderden uren lang data verzamelt. Die data moeten seconde voor seconde door een getrainde arts geanalyseerd worden om hartritme-afwijkingen op te sporen.

14 verschillende stoornissen

Het algoritme, dat via deep-learning supercomputers leerde om hartritmestoornissen te herkennen, kan 14 verschillende hartritmestoornissen herkennen. De onderzoekers verwachten op korte termijn dat professionele hartslagmonitoren uitgerust worden met dit algoritme zodat de hulpdiensten meteen worden gealarmeerd als dat de patiënt een mogelijk levensbedreigende hartritmestoornis ondergaat.

Op lange termijn hopen de onderzoekers dat mensen in afgelegen gebeiden en ontwikkelingslanden gebruik kunnen maken van deze medische technologie.