© Bart van Overbeeke

Nieuw plastic van TU Eindhoven beweegt vanzelf in licht

Nieuw plastic van TU Eindhoven beweegt vanzelf in licht

29-06-2017 11:33 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Dit nieuwe stukje materiaal beweegt zich voort als je er met licht op schijnt, omdat hij dan begint met golven.

De Technische Universiteit Eindhoven heeft in samenwerking met de Amerikaanse Kent State University een stukje plastic ontwikkeld dat reageert op licht. De wetenschappers klemden een klein stuk van dit materiaal in een rechthoekig frame en na belichting begint hij te golven en gaat het materiaal 'aan de wandel'.

Het materiaal lijkt niet alleen in beweging op een rups, hij gaat ook ongeveer even snel. De maximale snelheid is een halve centimeter per seconde. Als het licht van de andere kant komt, draait de kleine machine om. De onderzoekers zeggen dat hun vinding gebruikt kan worden voor transport van kleine objecten in moeilijk bereikbare plaatsen. Ook kan de techniek ingezet worden om bijvoorbeeld zonnecellen schoon te maken.

Het kunststof kan bewegen omdat de ene kant van het materiaal krimpt als er licht op komt, terwijl het andere uitzet. Daardoor gaat het bol staan. Die vervorming verdwijnt als het licht weg is. Het strookje absorbeert het violette licht compleet, waardoor aan de achterkant een schaduw ontstaat. Het licht verschuift daardoor en de golf beweegt.