Nieuw programma traint robots in virtual reality

Nieuw programma traint robots in virtual reality

17-05-2017 07:02 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Een mens doet de robot in VR voor hoe een taak werkt, vervolgens imiteert de robot zijn handeling.

Elon Musks kunstmatige intelligentie-platform OpenAI heeft een nieuw algoritme aan zijn trainingsprogramma voor robots toegevoegd, genaamd 'one-shot imitation learning'. Het stelt een mens in staat om in virtual reality een demonstratie te geven van hoe een taak uitgevoerd moet worden. Op basis van die ene demonstratie kan de robot dezelfde taak oplossen vanuit een andere startpositie. In een filmpje op Facebook wordt het algoritme gedemonstreerd met het stapelen van gekleurde blokken in een bepaalde volgorde.

Het systeem werkt met twee neurale netwerken. De eerste gebruikt een camera om te bepalen wat de positie van de robot is ten opzichte van zijn objecten. De tweede imiteert het oplossen van het probleem. De opname van de virtuele les wordt gescand, waarbij de aandacht ligt op beelden die vertellen wat de robot als volgende moet doen, alsof het een handleiding is.

Robots nemen gevaarlijke taken over

De trainingsmodule is vooralsnog een prototype. In de toekomst kan deze techniek gebruikt worden om robots complexe taken volledig in VR te leren. Mensen kunnen dan veilig en gemakkelijk handelingen in gevaarlijke en extreme omstandigheden voordoen, bijvoorbeeld gebieden met nucleaire straling of andere planeten.