Nieuwe 360-gradencamera Facebook laat je door de video bewegen
Nieuws

Nieuwe 360-gradencamera Facebook laat je door de video bewegen

vrijdag 21 april 2017 08:18

Facebook heeft zijn professionele VR-camera verbeterd. Je kunt als kijker door de VR-beelden heen lopen.

Facebook kondigde een jaar geleden zijn open-source 360-gradencamera Surround 360 aan. Dit jaar is de camera flink verbeterd. Het schotelvormige ontwerp heeft plaats gemaakt voor niet één maar twee ronde cameramodules. Het grote model heet x24, voor de 25 camera’s die in de bol zijn gemonteerd; zeven meer dan de 17 camera’s in het vorige model. De x24 wordt bijgestaan door de kleinere x6, met zes camera’s.

Waar Facebook vorig jaar enkel het ontwerp beschikbaar stelde, gaat Facebook de camera dit jaar samen met hardwarepartners zelf ontwikkelen. De meest opvallende functie is een gevolg van het gebruik van twee camera’s. De beelden die het systeem opneemt bieden namelijk six degrees of freedom; je kan voor- en achteruit bewegen, omhoog, omlaag en naar links en rechts.

Dichterbij bekijken

Wanneer je met een VR-bril op zo’n video bekijkt, kan je er dus doorheen bewegen zoals je ook in VR-games kan. Letterlijk een flinke stap voorwaarts, want tot nut toe zat je in 360-gradenvideo’s vast op één plek. De nieuwe camera’s zorgen voor de bewegingsvrijheid door beelden te overlappen en diepte beter in te schatten. Zo kan je bijvoorbeeld dichter bij zaken gaan staan om ze daadwerkelijk van dichterbij te bekijken.

Speciale software maakt de illusie compleet, en zorgt er dankzij de diepte-informatie bovendien voor dat ook realistisch ogende effecten beter in de VR-videobeelden geplaatst kunnen worden. De software van Facebook analyseer opgenomen videobeelden in de cloud, zodat alle diepte-informatie vaststaat. Dan kan de video van alle kanten gemonteerd worden. De camera’s nemen op in 8K-resolutie en komen later dit jaar beschikbaar.

Ook nieuw van Facebook:

5 vernieuwingen die Facebook deze week heeft aangekondigd

Facebook wil je laten typen met je gedachten

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief