Nieuwe Apple-robot haalt iPhones razendsnel uit elkaar

Nieuwe Apple-robot haalt iPhones razendsnel uit elkaar

20-04-2018 07:13 Laatste update: 26-04-2018 12:00

Apple heeft een nieuwe recyclingrobot: Daisy. De machine haalt 200 iPhones per uur uit elkaar.

Daisy vervangt de in 2016 in gebruik genomen recyclingrobot Liam en bevat, heel toepasselijk, zelf ook enkele gerecyclede Liam-onderdelen. Het apparaat zorgt ervoor dat onderdelen van negen verschillende versies van de iPhone kunnen worden teruggewonnen en hergebruikt.

Daisy werkt volgens Apple beter dan traditionele recyclers: zo kan de robot volgens de techgigant enkele niet gespecificeerde materialen herwinnen die gewone recyclers niet meer boven water kunnen krijgen.

Greenpeace kritisch

De nieuwe robot past in het streven van Apple om milieubewuster te werk te gaan. Eerder deze maand kondigde het bedrijf al aan dat al zijn kantoren, datacenters en winkels inmiddels op groene stroom draaien – al geldt dat nog lang niet voor alle toeleveranciers van het bedrijf.

Greenpeace prijst Apple vanwege het beleid om groene stroom op te wekken en meer onderdelen te hergebruiken. Tegelijkertijd is de milieuorganisatie ook kritisch. In plaats van een nieuwe recycling-robot te bouwen, kan Apple er beter voor zorgen dat zijn producten langer meegaan. Dat kan door bij het ontwerp beter te kijken naar upgrade- en reparatie-opties.


Lees ook: Wachttijd vervangen iPhone-batterij loopt op