Nieuwe Bose-oordoppen met hartslagmeter

Nieuwe Bose-oordoppen met hartslagmeter

06-06-2016 09:28 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Bose introduceert vier draadloze koptelefoons, waaronder de SoundSport met ingebouwde hartslagmeter.

De hartslagmeter lijkt zich te verplaatsen van de borst naar de oren. Steeds meer fabrikanten brengen oordoppen uit waarmee je niet alleen naar je muziek luistert maar die ook je hartslag meten. Zo introduceert Samsung binnenkort de Gear IconX-oordoppen met hartslagmeter en stappenteller. Nu komt Bose met de nieuwe draadloze SoundSport-oordoppen met ingebouwde hartslagmeter.

Bose heeft twee 'oortjes' voor sporters, de SoundSport zonder hartslagmeter en de SoundSport Pulse met hartslagmeter. Bose beweert dat de hartslagmeter net zo nauwkeurig is als een borstband. De SoundSports zijn overigens wel met elkaar via een draadje waarin een afstandsbediening zit verwerkt, verbonden. Dat zorgt ervoor dat je de oortjes niet zo snel kwijt raakt. Hoewel ik de Samsung-oortjes uiteraard niet heb geprobeerd, maak ik me nu al zorgen dat ik ze zou verliezen. 

Het grootste probleem met draadloze oortjes is dat ze vaak door het zweten en bewegen niet in je oor blijven zitten. Bose zegt dat met speciale sportversie van de StayHear+ oordopjes te hebben opgelost. Of dat zo is zal een latere review uitwijzen, maar ik heb goede hoop op basis van mijn ervaring met de Bose QC20-oortjes een paar jaar geleden. Die bleven heel lang goed en comfortabel zitten. 

Voor die oortjes is nu ook een opvolger, de QC30 die niet alleen een nog betere noisecancelling aanbiedt, maar nu ook via bluetooth draadloos is. Dat geldt overigens ook voor de nieuwe over-the-ear QuietComfort 35, die nu ook draadloos is. De noisecancelling van beide is in te stellen via een app. Je stelt zelf in hoeveel omgevingsgeluid je wilt horen. Dat kan bijvoorbeeld fietsen met oordoppen iets minder onveilig maken. 

Zoals bekend van Bose zijn deze koptelefoons niet goedkoop. De prijzen variëren afhankelijk van het model ergens tussen de 179 en de 379,95 euro.