Nieuwe 'geheugenkaart' bewaart data 14 miljard jaar

Nieuwe 'geheugenkaart' bewaart data 14 miljard jaar

17-02-2016 12:45 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Wetenschappers hebben een geheugenkaart ontwikkeld die data wel 13,8 miljard jaar kan bewaren.

Onderzoekers van de Universiteit van Southampton hebben een techniek ontwikkeld waarmee met een laser digitale data op glas worden geplaatst. Met die techniek is het volgens het Optoelectronics Research Centre mogelijk om tot 360 terabyte aan data op te slaan, bestand tot temperaturen van 1000 graden Celsius.

Volgens de wetenschappers is de houdbaarheid van het datadrager (mits op kamertemperatuur bewaard) nagenoeg eeuwig, bij temperaturen tot 190 graden is de data 'slechts' 13,8 miljard jaar houdbaar.

Magna Carta

De techniek is uitermate handig voor organisaties die grote databestanden willen opslaan, zoals bibliotheken, nationale archieven en musea. Onlangs slaagden de wetenschappers erin om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de Magna Carta, Newton's Opticks en de King's James Bijbel op het 'geheugenkaartje' op te slaan.

De documenten worden met een ultrasnelle laser op het glas gebrand, met behulp van extreem korte en intense lichtflitsen. Het bestand wordt in drie lagen van nanogestructureerde puntjes, die op een afstand van vijf micrometers van elkaar af staan. De onderzoekers claimen dat hiermee de data in 5D wordt opgeslagen. Omdat er drie lagen puntjes boven elkaar liggen én de puntjes zelf natuurlijk ook dimensies hebben, zouden vijf dimensies gecreëerd worden volgens de wetenschappers. 

'Nauwkeurig, maar niet snel'

Volgens een woordvoerder van ASML, wereldleider in de productie van machines voor de fabrikage van chips, gaat het om een creatieve nieuwe manier van 'direct write'-techniek, die al tientallen jaren wordt toegepast voor het beschrijven van chips. "Met deze techniek kun je heel erg nauwkeurig schrijven, maar het gaat vrij langzaam", legt hij uit. Het is daarom volgens hem geschikt voor toepassing op kleine schaal, waarbij nauwkeurigheid belangrijker is dan snelheid.

"Voor de massaproductie voor chips voor consumentengebruik is het daarom nog veel te vroeg", zegt de woordvoerder, die benadrukt dat hij het onderzoek nog niet heeft kunnen lezen omdat het pas volgende week wordt gepresenteerd.