Nieuwe 'gezonde' sigaret IQOS: 'Trap er niet in'

Nieuwe 'gezonde' sigaret IQOS: 'Trap er niet in'

07-06-2017 06:31 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Philip Morris lanceert vandaag in Nederland een campagne voor de IQOS, een 'minder schadelijke' sigaret. Artsen en experts waarschuwen dat die bewering niet klopt.

De IQOS is een soort elektronische sigaret waar echte tabak in zit. Het grote verschil met de gewone sigaret is dat die tabak niet wordt verbrand, maar op lagere temperatuur verwarmd. Hij is sinds kort in Nederland verkrijgbaar.

Philip Morris zegt als ultieme doel te hebben de gewone sigaret te vervangen door gezondere alternatieven. De IQOS is een eerste stap. De sigaret bevat volgens eigen onderzoek van het bedrijf 90 procent minder schadelijke stoffen dan een normale sigaret. "Hoewel het gebruik van IQOS niet risicovrij is, wijzen al onze onderzoeken er sterk op dat IQOS een minder schadelijk alternatief is voor rokers die volledig overstappen."  

Net zoveel kankerverwekkende stoffen

"Het zoveelste reclamepraatje van de sigarettenfabrikant die wil dat zijn klanten blijven leven", zegt Wanda de Kanter, longarts van het Antoni van Leeuwenhoek tegen RTL Nieuws. Alle kankerverwekkende stoffen die in de sigaret zitten, zitten hier ook gewoon in, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Het tweede argument van de bekende longarts: "Of dit alternatief minder kankerverwekkend is en hoeveel minder dat is, kan de fabrikant onmogelijk nu al weten. Dat weten we pas over twintig jaar. Kanker ontwikkelt zich langzaam. Het grote gevaar van sigaretten werd ook pas twintig jaar na de introductie bekend."

Ook het Longfonds en het Trimbos-instituut (voor verslavingsonderzoek) waarschuwen dat het nog onbekend is hoe schadelijk de nieuwe sigaret is en dat onderzoek van een sigarettenfabrikant niet betrouwbaar is.

Geen controle op nieuwe rookproducten

Trap er niet in, is dus de boodschap. De Kanter: "De verkoop van gewone sigaretten gaat ondertussen gewoon door. Als de sigarettenfabrikanten nou wereldwijd alleen maar vervangende e-sigaretten op de markt zouden brengen en helemaal geen gewone sigaretten meer, dan zou het pas wat voorstellen."

Er is in Nederland overigens geen controle op nieuwe rookproducten die in de winkels komen te liggen. De fabrikant moet de overheid alleen een half jaar van tevoren op de hoogte stellen.