Nieuwe Hyves-kloon Hyven meteen al gehackt

Nieuwe Hyves-kloon Hyven meteen al gehackt

01-05-2018 16:07 Laatste update: 02-05-2018 05:00

Hyven.nl is een nieuwe kloon van het voormalige Nederlandse sociale netwerk. De site werd dinsdag meteen gehackt.

De kleur is hetzelfde, de functies zijn deels hetzelfde, de bewegende emoticons zijn hetzelfde en je kunt zelfs weer krabbelen. Ook de naam is bijna hetzelfde: Hyven.nl. Na een aantal concepten is het nu weer echt mogelijk om een account aan te maken op de site die eruit ziet als Hyves. De aandacht kwam na de ophef rondom het dataschandaal van Facebook. Voormalige Hyves-gebruikers riepen op om het platform weer tot leven te roepen.

Door de aandacht op sociale media is de site momenteel vaker offline dan online. Daarmee is het aanmaken van een profiel of een nieuwe avatarfoto kiezen zo goed als onmogelijk. Later op de middag werd de site gehackt, waarna alle pagina's doorverwezen naar een pornovideo. Vervolgens ging de site urenlang offline. Laat op de avond was Hyven.nl weer online.

Nog geen juridische stappen

De huidige eigenaar van Hyves, Telegraaf Media Group (TMG), is niet van plan juridische stappen te nemen tegen de reïncarnatie van Hyves. Dat zegt een woordvoerster van TMG tegen RTL Z. Naast de naam lijkt ook de vormgeving van de site sprekend op het oorspronkelijke Hyves. De site is geregistreerd door het bedrijfje RaketIT, maar zowel Hyven als RaketIT zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Volgens een van de oprichters, Joost van den IJssel, is het een initiatief van een vriendengroep, zonder commerciële bedoelingen.

Vier initiatieven

"Voor zover wij weten, zijn er inmiddels vier initiatieven om uit hang naar nostalgie Hyves nieuw leven in te blazen. Daarvan hebben zich twee partijen bij ons gemeld om hun plannen te bespreken. De partij achter Hyven heeft dat niet gedaan."

De twee initiatieven die dat wel deden, zijn 'Tijd voor Hyves' van OriginInstitute en 'Hyves get open social' van het internetbedrijfje GoalGorilla, aldus TMG. Dat laatste bedrijf is een crowdfundingactie begonnen om geld op te halen om het sociale netwerk opnieuw te lanceren. 

Delen in opbrengst

TMG zegt 'open te staan voor nieuwe initiatieven waaraan een goed businessmodel ten grondslag ligt'. Dat impliceert dat TMG graag wil delen in de eventuele opbrengsten van dergelijke initiatieven, maar zo hard wordt dat niet uitgesproken.

Ook zegt TMG niet gelijk naar de rechter te stappen, om het initiatief Hyven.nl dwars te zitten. "Wel zullen we serieus kijken naar het gebruik van de beeldmerken en de naam, want die van Hyves zijn van ons." De woordvoerder van Hyven zegt geen juridische problemen te verwachten, omdat de naam en de vormgeving afwijken van die van Hyves.

Volg Bright op Hyven

Toen de site nog online was, hebben we een Bright-pagina aangemaakt: Hyven.nl/pages/bright.