'Nieuwe iPhone krijgt toch geen usb-c’
Nieuws

'Nieuwe iPhone krijgt toch geen usb-c’

vrijdag 03 maart 2017 11:02

De nieuwe iPhone zou usb-c in plaats van Lightning krijgen, volgens nieuwe geruchten blijft Lightning gewoon.

Eerder deze week ging het gerucht dat de nieuwe iPhone in plaats van Lightning voorzien zou worden van een usb-c-aansluiting. Lightning werd met de iPhone 5 geïntroduceerd als vervanger van de 30-pins-aansluiting en zit in de laatste vijf iPhone-generaties.

De doorgaans betrouwbare marktanalist Ming-Chi Kuo zegt echter dat ook de nieuwe iPhones later dit jaar gewoon met Lightning-aansluiting verschijnen, meldt MacRumors. Volgens Kuo is Lightning voor Apple aantrekkelijker omdat de aansluiting alsnog iets dunner is dan usb-c en een hoge overdrachtssnelheid voor de gemiddelde iPhone-bezitter niet boeiend is.

Geld verdienen

Bovendien is Lightning in tegenstelling tot usb-c eigendom van Apple, en moeten fabrikanten van Lightning-accessoires geld aan Apple betalen. Volgens Kuo ondersteunen de nieuwe iPhones wel snelladen via de usb-c-standaard, en daar komt het misverstand wellicht vandaan. De iPad Pro ondersteunt dat ook, via een kabel met aan de ene kant Lightning en aan de andere kant usb-c. De usb-c-plug van die kabel gaat echter in de stroomadapter, niet in de iPad.

Apple was in 2015 één va de eerste die usb-c toepaste, in zijn 12 inch MacBook. Inmiddels zijn alle nieuwe MacBooks voorzien van louter usb-c-poorten. De iPhone 7 heeft echter nog steeds een Lightning-aansluiting, en de recent verschenen AirPods-oordopjes ook. Alle nieuwe Android-telefoons verschijnen wel met usb-c. Hoe handig een iPhone met usb-c ook zou zijn, Kuo heeft waarschijnlijk gelijk.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief