Nieuwe kankerverwekkende stoffen ontdekt in damp van e-sigaret

Nieuwe kankerverwekkende stoffen ontdekt in damp van e-sigaret

28-07-2016 09:47 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Onderzoekers hebben twee voorheen onbekende maar mogelijk kankerverwekkende stoffen in de damp van e-sigaretten gevonden.

Er kleven grote gezondheidsrisico's aan de e-sigaret. Het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory onderzocht twee elektronische sigaretten en drie verschillende e-sigaretchemicaliën. De onderzoekers simuleerden het verdampen met verschillende batterijsettings, waardoor het goedje van de e-sigaret op twee verschillende temperaturen werd verdampt. Deze dampen werden geanalyseerd.

De dampen zouden 31 schadelijke stoffen bevatten waarvan twee, voorheen onbekende, mogelijk kankerverwekkende stoffen. De hoeveelheid van deze twee schadelijke stoffen, acroleïne en formaldehyde, die uit de verdamping van de oplosmiddelen ontstaan, varieerden met de temperatuur van het verwarmingselement. De eerste paar trekjes leverden een fractie van de gevaarlijke stof acroleïne op, maar naarmate het verwarmingselement zijn temperatuur bereikte nam de hoeveelheid acroleïne fors toe. Een e-sigaret levert zo'n 90 tot 100 milligram acroleïne op. Dat is aanzienlijk minder dan een sigaret met tabak, die ergens tussen de 400 tot 650 milligram acroleïne uitstoot. 

Het onderzoek wees ook uit dat de e-sigaret als die veroudert ook meer van de schadelijke stoffen in de damp bevatten. Het goed schoonmaken van de e-sigaret zou deze toename kunnen verminderen. "Voorstanders van de e-sigaretten zeggen dat de schadelijke uitstoot aanzienlijk lager is dan die van normale sigaretten," zegt Hugo Destaillats, een van de onderzoekers. Volgens de onderzoeker geldt dat voor sommige stevige rokers die maar niet kunnen stoppen. "Maar het probleem is dat e-sigaretten daarom nog niet gezond zijn. Normale sigaretten zijn super ongezond, e-sigaretten zijn gewoon ongezond."