Nieuwe MacBook Pro heeft oled-balk en vingerherkenning

Nieuwe MacBook Pro heeft oled-balk en vingerherkenning

27-10-2016 18:03 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Apple heeft zijn nieuwe MacBook Pro met een touchscreenbalk en een vingerafdrukscanner aangekondigd.

Apple heeft zojuist de nieuwe MacBook Pro aangekondigd. De grootste vernieuwing in de high-end laptops met 13 en 15 inch formaat is een OLED-balk boven het toetsenbord, die de functietoetsen vervangt. Met deze Touch Bar kunnen gebruikers snel allerlei functies bedienen. Welke knopjes en opties de balk toont is afhankelijk van de app die de gebruiker open heeft staan. De balk kan tijdens het typen ook suggesties voor woorden of emoji tonen. Gebruikers kunnen verder zelf instellen welke toepassingen ze op de Touch Bar beschikbaar willen hebben. Meerdere grote softwaremakers bouwen ondersteuning voor de Touch Bar in hun programma's in. Zo laat Microsoft onder meer Word, Excel en Powerpoint er binnenkort mee werken.

De nieuwe MacBook Pro heeft de vingerafdrukherkenning van Touch ID ingebouwd in de aan/uit-knop, rechts naast de Touch Bar. Daarmee is het mogelijk om de laptop te ontgrendelen of betalingen te doen met Apple Pay. Die betaaldienst is overigens nog niet beschikbaar in Nederland. Met Touch ID kunnen meerdere gebruikers ook inloggen op hun profielen op dezelfde MacBook Pro. Verder is de grootte van het trackpad in de nieuwe laptops verdubbeld en zijn de toetsen wat groter geworden. 

Krachtiger en dunner

De nieuwe MacBook Pro's zijn dunner en lichter dan de vorige modellen en komen beschikbaar in de kleuren zilver en donkergrijs. De laptops hebben krachtigere chips en grafische kaarten gekregen en de SSD-opslagschijf is twee keer sneller geworden. De maximum opslagcapaciteit is 2 TB. Het scherm is ook verbeterd, met een hogere helderheid en groter contrast. De 15 inch-versie heeft een quad-core Intel Core i7-chip en een ATI Radeon Pro-gpu. Het 13 inch-model heeft Core i5- of i7-chips en Intel Iris Pro-gpu.

De nieuwe MacBook Pro's hebben vier Thunderbolt 3-poorten, die USB-C ondersteunen. Daardoor kan elk van de vier poorten dienen als oplaadpoort. De nieuwe Apple-laptops hebben nog gewone koptelefooningang, die in de iPhone 7 verdwenen is. De accuduur is volgens Apple minstens 10 uur.

De 13 inch MacBook Pro met Touch Bar en Touch ID kost in Nederland vanaf 1999 euro, de 15 inch versie kost vanaf 2699 euro. Beide laptops zijn over 2 tot 3 weken leverbaar. De 13 inch MacBook Pro zonder Touch Bar kost vanaf 1699 euro en is per direct verkrijgbaar. 

Nieuwe tv-app

Apple kondigde een nieuwe tv-app aan, voor zijn Apple Tv-settopbox, de iPhone en de iPad. De app geeft een overzicht van favoriete tv-programma's en films op verschillende video-diensten. De app houdt bij waar je bent gebleven in een serie. Ook kan de app notificaties geven als er nieuwe afleveringen zijn van favoriete series. De nieuwe tv-app komt voor het eind van het jaar in de VS beschikbaar.

Ook wordt de Siri-spraakbediening voor Apple TV uitgebreid. Zo wordt het mogelijk om via spraakcommando's live tv-zenders op te roepen. Apple TV heeft nu 8000 verschillende apps, zo maakte Apple-ceo Tim Cook bekend. Voor het eind van het jaar komt daar ook het spel Minecraft bij. Verder komt Twitter met een interactieve Apple TV-app voor het kijken naar live-uitzendingen van sportwedstrijden in de VS.