Nieuwe Marktplaats-oplichting: betalen met nep-apps

Nieuwe Marktplaats-oplichting: betalen met nep-apps

14-09-2017 16:20 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Bij een nieuwe vorm van oplichting via sites als Marktplaats doen criminelen alsof ze ter plekke geld overmaken als ze een product komen halen.

Honderden mensen zijn al in de nieuwe vorm van oplichting getrapt. De fraude gebeurt via valse betaalapps: de verkoper denkt dat het geld is overgemaakt, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De oplichters maken gebruik van een geraffineerde nieuwe vorm van fraude. Ze rekenen zogenaamd ter plekke af door met hun smartphone geld over te maken. Het slachtoffer ziet dat de crimineel geld overmaakt naar het juiste rekeningnummer en verwacht dat alles wel goed komt.

Maar dat is niet zo. De oplichters bankieren namelijk altijd 'toevallig' bij een andere bank, waardoor slachtoffers denken dat het normaal is dat het geld niet direct op hun rekening staat. In de praktijk blijkt dat de app waarmee de transactie wordt gedaan nep is en dat er dus geen cent wordt verstuurd. Voordat de slachtoffers daar achter komen, is het leed al geleden.

Honderden aangiften

Deze manier van oplichting blijkt steeds populairder te worden. Uit gegevens van de politie blijkt dat er tot nu toe in 2017 al 275 aangiften zijn gedaan van deze praktijken waarbij de schade hoger was dan 500 euro. In 2016 zouden er 'amper' gevallen gemeld zijn. Gemiddeld gingen de aangevers voor 825 euro de boot in.

De criminelen azen vooral op dure apparatuur. Bij 123 aangiften ging het om computers, 65 smartphones werden buitgemaakt en er werd 48 keer aangifte gedaan van diefstal van fotoapparatuur.

Nep-apps van ING en ABN

Ook werden er auto's en scooters gestolen (11 keer). De overige 28 meldingen gingen over gitaren, DJ-sets, sieraden en diamanten. In totaal is er aangifte gedaan voor een schadebedrag van 227.039 euro. De Fraudehelpdesk kent de problemen. Bij het meldpunt zijn nepapps bekend van ING en ABN Amro. Een fake Rabo-app is nog niet gespot.

Zo voorkom je het

Als je zeker wil zijn dat jij niet op deze manier wordt opgelicht, kun je een aantal eenvoudige maatregelen nemen. Als je via een app betaald wordt, accepteer dat dan alleen als de koper bij dezelfde bank zit. Je kunt dan direct zien of het geld is gestort. Als dat niet kan, kun je ook zelf een betaalverzoek zenden via een app als Tikkie. Als de koper dan het betaalverzoek heeft geaccepteerd weet je ook zeker dat je je geld echt krijgt. En anders kan het nog altijd op de ouderwetse manier: handje contantje.