Nieuwe NASA-raket loopt vertraging op wegens geldgebrek

Nieuwe NASA-raket loopt vertraging op wegens geldgebrek

17-04-2017 12:00 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Voor NASA's Space Launch System staat een lancering gepland in 2018, maar of dat gaat lukken is de vraag.

NASA wil de komende jaren weer eigen raketten gaan lanceren en daarvoor staan in 2018 en 2021 al vluchten gepland. Beide lanceringen lopen waarschijnlijk vertraging op, omdat de kosten enorm hoog zijn en technische problemen nog meer roet in het eten gooien. Zo zou onder meer de ontwikkeling van de benodigde software achterstand hebben opgelopen. Dat concludeert een nieuw rapport van een commissie dat toezicht houdt op de ruimtevaartorganisatie.

Eerst naar de maan, daarna naar Mars

De twee geplande vluchten zijn belangrijk om mensen na 2030 naar Mars te sturen. De eerste vlucht lanceert een lege Orion-capsule voor bemanning in een baan om de maan. De tweede vlucht stuurt een bemanning van vier astronauten op een achtdaagse reis, eveneens rond de maan. NASA denkt eraan om de onbemande rit te schrappen en in 2021 meteen voor de bemande vlucht te gaan. De mogelijkheden daarvoor worden onderzocht.

Het rapport bekritiseert overigens ook NASA's Marsmissie na deze twee lanceringen, omdat er niet echt een specifiek plan zou zijn. De ruimtevaartorganisatie werkt aan modules en voertuigen voor astronauten op Mars, maar over details is NASA vaag. 

Amerikaanse raketten

Met het Space Launch System en Orion moeten Amerikaanse astronauten weer met Amerikaanse raketten de ruimte in kunnen. Dat is sinds het stopzetten van het SpaceShuttle-programma niet meer aan de orde, waardoor Amerikanen zijn aangewezen op Russische capsules om naar het ISS te reizen.