Nieuwe Samsung QLED-tv's zijn vrij prijzig

Nieuwe Samsung QLED-tv's zijn vrij prijzig

14-03-2017 15:00 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Samsung brengt zijn nieuwe QLED-tv's, een alternatief voor OLED, eind deze maand in Nederland uit. De tv’s zijn nog relatief duur.

De lijn QLED-tv’s van Samsung begint met een verkoopprijs vanaf 2.299 euro. Dat is voor het 49 inch-model, de QLED-tv’s zijn verkrijgbaar in formaten tot 88 inch. Aan dat grootste model hangt als prijskaartje 19.999 euro. Met de tv’s wil Samsung de strijd aangaan met de OLED-tv’s van LG, en fabrikanten als Panasonic en Sony, die voor hun OLED-tv's de panelen van LG gebruiken.  

Samsung neemt uiteraard geen panelen af bij zijn aartsrivaal en bedacht daarom een eigen technologie. Van zelf OLED-tv’s maken zag Samsung af, mede omdat LG cruciale patenten heeft op OLED-vlak. Samsung’s QLED-schermen stonden eerst bekend onder de naam quantum dot, verwijzend naar de speciale laag nanokristallen die aan een normaal lcd-scherm wordt toegevoegd.

Verwarrend: QLED is geen OLED

Die kristallen moeten zorgen voor betere kleuren, een hogere piekhelderheid en diepere zwartwaarden. In tegenstelling tot OLED kunnen QLED-tv’s hun pixels niet individueel uitschakelen, ook hebben de tv’s nog altijd een losse backlight nodig. OLED-schermen geven zelfstandig licht, en kunnen door het uitschakelen van pixels een hoger contrast bereiken dan lcd.

Het zal overigens geen toeval zijn dat de naam QLED, zeker geschreven in hoofdletters, nogal lijkt op OLED. Verwarrend is het in elk geval wel.

Naast zijn QLED-tv’s komt Samsung in het tweede kwartaal ook met nieuwe ultra-hd LED-tv’s. De 4K-schermen uit de premium-lijn verschijnen vanaf het tweede kwartaal met schermen van 49 tot 82 inch, en een adviesprijs vanaf 1399 euro. De 4K-instaplijn met schermen van 40 tot 65 inch start bij 899 euro.