Nintendo Switch: alles wat we nu weten

Nintendo Switch: alles wat we nu weten

13-01-2017 21:44 Laatste update: 27-04-2018 00:24

De Nintendo Switch-spelcomputer is op 3 maart wereldwijd te koop. Met een kruising tussen console en handheld gaat Nintendo de strijd aan met Playstation en Xbox.

Nintendo heeft meer details bekendgemaakt over de Nintendo Switch, een combinatie van een handheld spelcomputer en een console voor thuis. De spelcomputer verschijnt wereldwijd op 3 maart en kost in de VS 300 dollar. Er heerst verwarring over de prijs in Nederland, die eerst op 309 euro leek te liggen, maar inmiddels bij de meeste winkels 329 euro kost.

De Nintendo Switch wordt regiovrij, waardoor Europese gebruikers bijvoorbeeld ook Japanse games kunnen spelen. De games komen beschikbaar op fysieke GameCards, die je bovenin het apparaat kan steken. Games zijn ook te downloaden op de 32 GB interne opslagruimte, dat met normale microSD-kaartjes is uit te breiden. Online multiplayer gamen is in de beginperiode gratis, maar Nintendo gaat hier later geld voor vragen. De abonnementsprijzen zijn nog niet bekend. Er komen twee versies van de Nintendo Switch: eentje met grijze controllers en eentje met een blauwe en een rode controller, beide even duur.

Thuis en onderweg

Het bijzondere aan de Nintendo Switch is dat hij zowel thuis als onderweg als portable spelcomputer is te gebruiken. Het tabletdeel met een touchscreen is uit een dock die aan de tv is gekoppeld te halen. De kleine bewegingsgevoelige Joy-Con-controllers zijn aan het scherm te schuiven, voor gamen onderweg. Ook kunnen twee spelers op een Switch spelen door elk een controller te gebruiken; de spelcomputer heeft een standaardje op de achterkant.

De Joy-Con-controller beschikt ook over een infrarood-sensor, waarmee hij objecten of handen kan herkennen en een speciaal knopje voor het maken van screenshots. Met dat knopje zijn volgens Nintendo binnenkort ook videobeelden van games op te nemen en te delen. De accuduur van de Switch-tablet schommelt tussen 2,5 en 6 uur.

Los verkrijgbaar zijn allerlei accessoires: de Nintendo Switch Pro Controller (70 dollar), sets met twee Joy-Con-controllers (80 dollar), een losse Joy-Con (50 dollar), een extra dockset (90 dollar), een grip (30 dollar) en een set met twee racestuurtjes (15 dollar).

Specs: 6,2 inch 720p-scherm

De Nintendo Switch heeft een 6,2 inch 720p-touchscreen, maar als hij in het dock aan een tv wordt gekoppeld kan hij maximaal 1080p-games weergeven. De Switch werkt met een speciale Nvidia Tegra-chip, en door onderweg de resolutie terug te schakelen bespaart de console energie. Daardoor ligt de batterijduur afhanjelijk van de game volgens Nintendo tussen de 2,5 en 6 uur; Zelda zou bijvoorbeeld 3 uur gespeeld kunnen worden op één acculading.

De aansluitingen van dat dock zitten achter een klepje, zodat het geheel er strak uitziet naast je tv. Achter het klepje zitten poorten voor stroom, hdmi en één usb-poort, aan de zijkant zitten nog twee poorten voor het opladen van accessoires. De Switch wordt opgeladen via usb-c, net als veel recente telefoons en laptops. 

Games: Super Mario, Zelda en FIFA

Nintendo kondigde aan dat de game ​Zelda: Breath Of The Wild direct bij de lancering op 3 maart beschikbaar is. Ook party-game 1-2-Switch is direct bij lancering beschikbaar. Eind 2017 verschijnt een nieuwe Super Mario-game voor de Nintendo Switch: Super Mario Odyssey, waarbij Mario het Mushroom Kingdom inruilt voor onder meer een realistisch ogende stad. Vijftig externe game-studio's ontwikkelen spellen voor de Nintendo Switch, waaronder grote partijen als Electronic Arts (voetbalgame FIFA), Bethesda (Skyrim) en Square Enix.

Eigen koers

Met de Nintendo Switch kiest Nintendo voor een geheel eigen koers. Het Japanse bedrijf heeft met de combinatie van thuis en onderweg spelen een uniek aanbod. Concurrenten Sony (Playstation) en Microsoft (Xbox) hebben alleen traditionele spelcomputers, gericht op de huiskamer. Wat betreft krachtige hardware kan Nintendo de strijd in de huiskamer met de twee grote concurrenten niet bijhouden. Zijn vorige spelcomputer, Wii U, werd geen groot succes en binnenkort stopt de productie van dat apparaat.

Met de Switch hoopt Nintendo voor nieuwe game-ervaringen te zorgen. Daarvoor is het mede afhankelijk van waar game-ontwikkelaars mee komen. Zelf lanceert Nintendo onder meer met een game voor twee spelers in dezelfde kamer, die met elkaar duelleren als cowboys. De winnaar trekt het snelst zijn controller van de heup. De Wii U bood eerder ook enkele unieke functies, maar het game-aanbod was uiteindelijk onvoldoende om de massa te overtuigen.

Sony en Microsoft introduceerden onlangs verbeterde versies van hun spelcomputers, de Playstation 4 Pro en de Xbox One S. De Nintendo Switch is minder krachtig dan die consoles. Bovendien komt Microsoft later dit jaar met een nieuwe generatie van de Xbox.

Onze ervaringen in een live-stream: