'Nokia komt met nieuwe versie klassieker 3310'

'Nokia komt met nieuwe versie klassieker 3310'

14-02-2017 12:29 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Nokia zou een nieuwe versie van de klassieker onder de mobiele telefoons, de 3310, willen lanceren.

Wie had 'm niet als eerste - of tweede - mobiele telefoon in de jaren 2000? De Nokia 3310 is zonder twijfel een van de meest geliefde - en stevige - toestellen aller tijden. Je kon 'm eindeloos laten vallen zonder dat hij stuk ging en de batterij kon gerust een week mee.

Wie weet kun je 'm binnenkort weer in handen krijgen, want volgens kenners bij VentureBeat brengt Nokia het toestel weer op de markt. De Finse producent HMD Global Oy, die de rechten op alle Nokia-toestellen heeft, zou dat later deze maand bekend maken op het Mobile World Congress. Het zou gaan om een moderne versie van het toestel, die in de verkoop zou gaan voor 59 euro.  

Ideaal: alleen bellen, sms'en en Snake

Een enthousiaste fan is ondernemer Floris Venneman, die de geruchten 'het beste nieuws van de dag' vindt. "De 3310, 3410, 6310i; ik heb ze allemaal gehad. Het was gewoon een goede telefoon waarmee je een week kon bellen zonder dat de batterij leeg ging."

Of hij er nog steeds blij mee is als de 3310 een smartphone blijkt te worden, betwijfelt Venneman. "Het ideale aan dat toestel was dat je weinig prikkels had. Snake spelen, bellen en sms'en, dat was het. Het lijkt me heerlijk om weer een telefoon te hebben zonder apps en continu contact met de buitenwereld. Ik hoop dat Nokia trouw blijft aan hoe de 3310 ooit bedoeld is."

Accuduur van een week

Christiaan Solcer lijkt het ook 'fantastisch' om weer een 3310 te hebben. "Ik wil weer terug naar de tijd van toestellen met een batterijduur van een week, en waarbij je scherm niet meteen stuk is als je 'm laat vallen." Ook hij zou blij zijn met minder notificaties en druk om op de telefoon te kijken. "Dat je met dit weer als de zon schijnt naar buiten zit te kijken in plaats van naar je scherm."

Dat je op de 3310 maar een heel klein aantal berichten kon opslaan en zelfs berichten moest verwijderen voor je nieuwe kon ontvangen, lijkt hem eerder een voordeel dan een nadeel. "We zijn met WhatsApp en de iPhone zo gewend dat alles oneindig wordt opgeslagen in de cloud, maar voor onze privacy zou het veel beter zijn als dat niet zo was."

Maar: het moet wel een smartphone worden, vindt Solcer. "Ik wil wel dingen kunnen opzoeken, wil er geen tweede toestel naast moeten hebben." En, lachend: "Ik hoop natuurlijk ook dat het niet weer zo'n baksteen is in je broekzak."

Top 5: Geruchten over de Samsung Galaxy S8