Nu in Yerseke: zonnedakpannen in plaats van panelen

Zonnepan op Omroep Zeeland

Nu in Yerseke: zonnedakpannen in plaats van panelen

22-12-2015 14:32 Laatste update: 27-04-2018 10:12

In het Zeeuwse dorpje Yerseke liggen nu de eerste zonnepannen op het dak.

Familie Barbé uit Yerseke, naast Goes, heeft de Zeeuwse primeur: ze hebben geen zonnepanelen, maar zonnepannen op het dak liggen. Deze dakpannen bevatten allemaal een klein zonnepaneeltje en samen zorgen ze ervoor dat het huis van de Barbeetjes volledig zijn eigen energie kan opwekken.

Zelf ontworpen

De regionale krant PZC en omroep Zeeland laten de aannemer aan het woord. Volgens hem, Marijn de Bel van Marbel Houtbouw, wilde de familie al lang zonne-energie opwekken. “Maar zij vonden losse panelen op het dak foeilelijk.”

Daarom ging hij op zoek en kwam hij bij een bedrijf uit Urk terecht. Daar konden ze namelijk dakpannen met een gat maken en Marbel Houtbouw heeft alle zonnepaneeltjes er zelf ingeplaatst. Ze zijn zo blij met het concept, dat ze de site zonne-dakpan.nl hebben opgericht.

Wel duurder

Er zijn ook nadelen aan de zonnepannen: een vierkante meter zonnepan levert minder op dan een vierkante meter zonnepaneel. Daar komt bij dat de pannen door het arbeidsintensieve werk duurder zijn dan normale pannen. Je moet er iets voor over hebben, dus.

Een zoektocht op Google leert dat er meer zonnepannen op de markt zijn, maar de pannen van Marbel Houtbouw zien er wel het meest verzorgd uit. Het is niet voor niets dat de aandacht in Zeeland groot is. Er zijn ondertussen al twintig offerte-aanvragen binnen.