Oculus-oprichter: sorry voor verwachtingen prijs VR-bril

Oculus-oprichter: sorry voor verwachtingen prijs VR-bril

07-01-2016 18:48 Laatste update: 27-04-2018 10:12

De oprichter van Facebooks VR-bedrijf Oculus geeft toe dat hij te hoge verwachtingen heeft geschapen over de prijs van Oculus Rift.

Woensdagmiddag werd bij de start van de online pre-order eindelijk de prijs van de gehypte VR-bril Oculus Rift bekend. Hij kost in de VS 599 dollar en in Nederland 699 euro, plus 40 euro verzendkosten. Dat vinden de meeste consumenten veel geld voor een virtualreality-headset, die ook nog eens moet zijn aangesloten op een krachtige (en dus dure) Windows-pc. Bij onze Twitter-poll zei maar 8 procent de Oculus Rift voor 700 euro te overwegen.

Oculus-oprichter Palmer Luckey heeft in een vragensessie op Reddit zijn excuses aangeboden voor de slechte communicatie over de mogelijke prijs van de Rift vorig jaar. Luckey hintte toen op een prijs van rond 350 dollar. Hij zegt dat hij destijds de berichten dat de Rift maar liefst 1500 dollar zou gaan kosten wilde pareren. Met 1500 dollar had Luckey gedoeld op de prijs inclusief een geschikte pc.

Kostprijs

De huidige prijs is volgens hem de 'kostprijs': Oculus zou geen winst op de VR-bril maken. De Rift werkt met twee scherpe oled-schermpjes en allerlei sensoren.​ Hij moet zijn aangesloten op een Windows-pc met redelijk hoge specificaties. De bril wordt geleverd met een kleine controller en een Xbox One-controller. Een speciale bewegingsgevoelige controller, de Oculus Touch, komt pas later in het jaar op de markt. De prijs van de Oculus Touch-controllers is nog niet bekend. Luckey heeft geleerd en wil geen schatting meer geven.

Ondanks de hoge prijs krijgt Oculus zoveel bestellingen binnen dat de levertijd inmiddels juni is geworden. De eerste kopers krijgen de bril al in maart opgestuurd.

100 games

Voor de Oculus Rift verschijnen nog dit jaar circa 100 games, waarvan 20 door Oculus zelf worden ontwikkeld. Allerlei grote gamestudio's zijn spellen voor de bril aan het maken.

Oculus werd begin 2014 voor 2 miljard dollar overgenomen door Facebook. Later dit jaar verschijnen twee andere VR-brillen: HTC's Vive Pre en Sony's Playstation VR.

Meer over VR in Bright Ideas:

Virtual reality is de scepsis voorbij