Oeps: Excel veroorzaakt fouten in wetenschappelijk genoom-onderzoek

Oeps: Excel veroorzaakt fouten in wetenschappelijk genoom-onderzoek

25-08-2016 14:11 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Excel bezorgt wetenschappers die bezig zijn met genenonderzoek de nodige hoofdbrekens. De software leidt tot fouten in papers.

De problemen ontstaan doordat Excel bij gebruik van de default-instellingen de namen van bepaalde genen automatisch omzet in data, constateren Australische onderzoekers in een paper. Zo verandert de spreadsheetsoftware SEPT2 (Septin 2) in '2 september' en MARCH1 (Membrane-Associated Ring Finger (C3HC4) 1) in '1 maart'.

De onderzoekers schrijven dat ze bij een inventarisatie van ruim 3.500 papers in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften over genoom-onderzoek foutieve conversies van gen-namen tegenkwamen in ongeveer een vijfde van alle papers met Excel-bestanden.

Bij andere spreadsheetsoftware, zoals LibreOffice Calc en OpenOffice Calc, doen zich vergelijkbare problemen voor. Alleen Google Sheets maakt geen vreemde conversies, aldus de onderzoekers. Wetenschappers kunnen er vanzelfsprekend ook voor kiezen om de default-conversies in Excel uit te zetten.

'Excel alleen voor simpele analyses'

Ewan Birney, directeur van European Bioinformatics Institute, bevestigt tegenover de BBC dat het door de Australische onderzoekers geconstateerde probleem al zeker tien jaar bekend is onder wetenschappers. "Wat me frustreert is dat onderzoekers nog altijd gebruikmaken van Excel voor klinische tests." Volgens Birney is de software van Microsoft alleen geschikt voor 'simpele wetenschappelijke analyses'.