OK-betaalapp moet portemonnee en iDeal overbodig maken

OK-betaalapp moet portemonnee en iDeal overbodig maken

01-12-2017 15:13 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Al sinds 2014 werkt een groep Nederlandse ontwikkelaars aan een app die én de pinpas, én de spaarkaart én iDeal moet gaan vervangen.

Met de app kan zowel online als fysiek afgerekend worden. Op dit moment werken er al veertig personen aan de app, laat woordvoerder Marieke Visser aan RTL Z weten. De lancering van de app is gepland voor begin 2018. Het bedrijf wil met minimaal honderd aangesloten winkels en webshops van start gaan.

"En een of meerdere grote supermarkten kunnen niet ontbreken bij de lancering", zegt Visser. Volgens bronnen van Distrifood.nl is het bedrijf in gesprek met Albert Heijn, Plus en Jumbo, maar dat wil OK niet bevestigen.

Hoe werkt het?

Gebruikers maken een account aan via de app en geven het bedrijf toestemming om via incasso's geld van hun rekening te mogen afschrijven. "Het maakt niet uit bij welke bank je zit", legt Visser uit.

Wil een gebruiker vervolgens afrekenen bij de kassa van een winkel, dan kiest hij in de app een betaalrekening en laat hij de barcode scannen door de caissière​. Daarna bevestigt de gebruiker in de app de betaling, waarna de kassabon automatisch in de app terecht komt.

Webshop

Maar de app gaat verder dan dat. "Het werkt ook voor online shoppen." In dat geval kan een gebruiker kiezen om te betalen via de app, in plaats van via bijvoorbeeld iDeal of Creditcard.

Ook worden gespaarde bonuspunten of kortingsbonnen direct opgeslagen en geïnd.

Grote namen

De afgelopen jaren zijn er veel financiële techstartups opgekomen en alweer verdwenen, maar bijzonder aan OK is dat er grote namen achter schuil gaan. De grote investeerder is Reggeborgh, de private investeringspartij van de familie Wessels, een van de rijkste families van Nederland.

Verder zijn Ronald Prins en Menno van der Marel, oprichters van Neerlands bekendste cybersecurtybedrijf Fox-IT, mede-aandeelhouders. Ook zijn ontwikkelaars die aan de wieg van iDeal stonden bij het project betrokken.

Privacy

Als de app in haar missie slaagt, dan wil dat wel zeggen dat alle aankoopinformatie voortaan verzameld wordt op één plek. Dat geeft de app veel inzicht in het dagelijks leven van een gebruiker. Maar volgens Visser komt de privacy van de gebruiker niet in gevaar.

"De gebruiker heeft zelf de controle over de data en kan in de app zien met wie hij welke data deelt en kan dit ook uitschakelen." Wel krijgt een winkel inzicht in de aankopen die een gebruiker van de app bij deze winkel doet. Dit is niet uit te schakelen.

WeChat

In China is het de normaalste zaak ter wereld om met behulp van een smartphone betalingen te verrichten. In de steden in China betaalt vrijwel iedereen met Alipay en WeChat.

Voor OK is Nederland een grote testmarkt, maar het wil zo snel mogelijk uitrollen naar andere landen in Europa.