Ome Jan-app laat vrienden van vrienden kopen

Ome Jan-app laat vrienden van vrienden kopen

30-04-2016 17:52 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Nieuw Marktplaats-alternatief zet in op sociale verkoop, van vriend aan een andere vriend, via Facebook.

Volgens ondernemer Jan Kooman is er een probleem in het huidige tweedehandse online verkoop. “Er zijn mensen genoeg die hun spullen willen verkopen, maar het niet zo goed durven via openbare marktplaatsen.” Nog niet te spreken van de mensen die spullen willen kopen: twijfels over de kwaliteit, twijfels of er nog moet worden afgedongen en twijfels of het product wel echt bezorgd gaat worden.

Daarom startte Jan de app Ome Jan. Een soort van Marktplaats, maar in plaats van dat je het met iedereen deelt, deel je het alleen met je Facebook-vrienden. Je maakt via de iPhone-app (Android komt in mei) verbinding met je Facebook-account en daarna kan de interne handel beginnen. “Ome Jan blaast het begrip vriendenprijs nieuw leven in.”

Leuk idee, maar dat werkt pas als er genoeg mensen meedoen. Tot nu toe hebben 500 mensen de app gedownload en zo’n 100 Facebookers de Facebook-pagina geliked. Dus heb je spullen te koop en denk je dat je vrienden er wel voor te paaien zijn, ga naar Ome Jan en kijk of het lekker werkt.

Facebook was/is er ook mee bezig

Ome Jan heeft concurrentie van een grote speler, namelijk Facebook zelf. Eind 2015 was bij een aantal iPhone-gebruikers een 'Local Market'-knop te zien. Het is niet bekend of Facebook deze functie nog aan het doorontwikkelen is.