Onderzoek: lichtvervuiling in Zuid-Amerika en Afrika neemt snel toe

Onderzoek: lichtvervuiling in Zuid-Amerika en Afrika neemt snel toe

23-11-2017 13:24 Laatste update: 26-04-2018 15:37

De aarde krijgt steeds meer helder verlichte plekken, waardoor de nachten minder donker zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd door Science Advances. Onderzoekscentrum GFZ gebruikte satellietbeelden om wereldwijde veranderingen in buitenverlichting in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid verlichte gebieden tussen 2012 en 2016 wereldwijd met 2,2 procent per jaar is toegenomen.

Bovendien nam de helderheid van die verlichte gebieden ook jaarlijks met 2,2 procent toe. "We verliezen meer en meer van de nacht op wereldwijde schaal", aldus de schrijver van het rapport, Kip Hodges. Nederland hoort samen met Italië, Spanje en de VS bij de gebieden die gemiddeld niet veel helderder werden de laatste jaren, maar ons land behoorde al bij de meest helder verlichte gebieden ter wereld.

Slecht voor de natuur

Vooral in Zuid-Amerika, Afrika en Azië werden gebieden in een rap tempo steeds helderder verlicht. In 59 landen nam de hoeveelheid licht die door satellieten werd opgepikt de afgelopen jaren met 110 tot 150 procent toe, in nog eens 39 landen met 90 tot 110 procent en in 20 landen zelfs met meer dan 150 procent.

Die toename is voor de mens waarschijnlijk nog groter, want de satellieten kunnen blauw licht niet detecteren. En juist dat blauwe licht komt steeds meer voor, in de vorm van led-verlichting. De toename in verlichting is een nadeel voor wie graag de sterren zou willen zien, maar vooral voor de natuur is het een toenemend probleem. Heel snel krimpen namelijk de gebieden waar natuurlijke lichtcycli voorkomen. Planten en dieren kunnen zich daar niet goed op aanpassen, waarschuwen de onderzoekers.