Onderzoek naar crash van Facebooks mega-drone

Onderzoek naar crash van Facebooks mega-drone

22-11-2016 11:25 Laatste update: 27-04-2018 01:26

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten onderzoeken het neerstorten van een grote internetdrone van Facebook.

Google gebruikt grote luchtballonnen voor het aanbieden van internet op afgelegen plekken en Facebook wil dit gaan doen met enorme drones voorzien van zonnepanelen. Deze Aquila-drone van Facebook crashte echter in juni tijdens een landing. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit NTSB is nu een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit ongeluk. Niet verwonderlijk, want deze drone heeft met 43 meter een grotere spanwijdte dan een Boeing 737 en weegt meer dan 400 kg. Het geraamte van de Aquila-drone zou het bij het naderen van de landingsbaan hebben begeven.

Ondanks de massa van ruim 400 kg is de Facebook-drone vederlicht voor zijn afmetingen. De drone heeft geen romp en is één en al vleugel. De drone moet op een hoogte van ruim 18.000 meter langzaam vliegen op net genoeg zonne-energie, wat gelijk staat aan de energie die nodig is om drie haardrogers te laten draaien. De Aquila-drone wordt uitgerust met een lasersysteem om internetdata van en naar grondstations te seinen.   

Raket met Facebooks internetsatelliet ontploft

Ondanks de crash zegt Facebook dat de testvlucht geslaagd was. Desondanks zit het Facebook niet mee als het gaat om het wereldwijd aanbieden van internet. Begin september ontplofte een SpaceX-raket met aan boord een Facebook-satelliet die was bedoeld voor aanbieden van internet. En India wilde eerder Facebooks aanbod voor gratis internet niet accepteren, omdat dit werd gezien als een versluierde manier van Facebook om de lokale internetmarkt over te nemen.