Ontdekking maakt massaproductie kunstbloed mogelijk

Ontdekking maakt massaproductie kunstbloed mogelijk

28-03-2017 08:02 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Met een nieuwe methode zou goedkoop en op grote schaal kunstbloed te kweken zijn.

Kunstmatig bloed maken in het lab kan sinds een paar jaar, maar bloed geschikt voor bloeddonatie produceren op grote schaal was nog niet mogelijk. Een nieuwe methode van Britse wetenschappers brengt zulke massaproductie van bloed dichterbij.

De huidige methode maakt gebruik van een stamcel die rode bloedlichaampjes aanmaakt. In het lab produceren deze stamcellen niet meer dan 50.000 rode bloedlichaampjes, voordat ze er de brui aangeven. Een zak met bloed bevat echter miljarden rode bloedlichaampjes.

Met de nieuwe methode 'vangen' de wetenschappers de stamcellen in een vroeg stadium van ontwikkeling, waardoor deze oneindig blijven groeien in aantal. Dit zogeheten 'onsterfelijk maken' van de cellen maakt het mogelijk om liters bloed te 'groeien', stellen de wetenschappers.

Duurder dan gedoneerd bloed

Voordat bloed daadwerkelijk op grote schaal geproduceerd kan worden, zijn er nog genoeg hobbels te nemen. De huidige stand van zaken is vergelijkbaar met het verschil tussen thuis brouwen van bier en op commerciële schaal brouwen. Bij massaproductie komen hele andere zaken kijken. Nog niet alle praktische problemen zijn door de wetenschappers opgelost. De eerste proeven om de veiligheid van het kunstmatige bloed vast te stellen vinden volgend jaar plaats.

Sowieso zal het toekomstige kunstmatige bloed een stuk duurder zijn dan gedoneerd bloed. Deze techniek zal vooral ingezet gaan worden voor mensen met een zeldzame bloedgroep, waar te weinig donoren voor te vinden zijn.