Ook in Beijing gaan zelfrijdende auto's rijden

Ook in Beijing gaan zelfrijdende auto's rijden

23-03-2018 09:10 Laatste update: 09:09

De Chinese techgigant Baidu mag zelfrijdende auto's gaan testen in Beijing. Wel moet het aan strikte voorwaarden voldoen.

De stad Beijing heeft de internetgigant Baidu toestemming gegeven om te gaan testen met zelfrijdende auto's. Na Shanghai is de hoofdstad de tweede stad waarin autonome auto's mogen rijden. Dat meldt nieuwssite ECNS.

Het bedrijf heeft vijf nummerplaten gekregen, wat betekent dat ze in eerste instantie met vijf auto's mogen gaan testen. Wel moeten de auto's buiten de vijfde ring blijven. Daarmee is het nog kilometers van het stadshart verwijderd. Ook moeten auto's minimaal 3000 kilometer autonoom hebben gereden op een afgesloten circuit.

Het gaat om een test op niveau-3. Dat betekent dat auto's onder de goede condities de volledige controle van de auto overnemen. De Chinese regering wil volop meedoen met de race rondom autonome voertuigen en investeert er daarom veel geld in. Het wil zelfs in 2019 een zelfrijdende auto in massaproductie nemen.

Dodelijk Uber-ongeluk

De timing van de toestemming voor Baidu is erg ongelukkig. Het komt maar een paar dagen na het dodelijke ongeval met een zelfrijdende auto van Uber. De politie gaf gisteren de schokkende beelden vrij van een vrouw die in het pikkedonker een weg overstak en niet door het systeem van Uber gedetecteerd werd. Ook was te zien dat de bestuurder de ogen niet op de weg had.

Als gevolg van het ongeluk heeft Uber al zijn zelfrijdende auto's tijdelijk van de weg gehaald. Toyota deed hetzelfde.

TomTom

Bright sprak onlangs over zelfrijdende auto's met Willem Strijbosch, hoofd van de afdeling bij TomTom, dat software en gedetailleerde navigatiekaarten voor de zelfrijdende auto's van grote fabrikanten maakt. Hij verwacht pas over 5 jaar te kunnen experimenteren met een volledig zelfrijdende auto. Bekijk onze video:


Subscribe op ons YouTube-kanaal voor meer techvideo's.

Lees meer over zelfrijdende auto's:

Zelfrijdende auto's: 'Nieuwkomers willen te snel'

Hoe houden we de zelfrijdende auto in bedwang?