Ook Britse muziekbranche verdient meer aan vinyl dan aan YouTube

Ook Britse muziekbranche verdient meer aan vinyl dan aan YouTube

20-05-2016 15:47 Laatste update: 27-04-2018 06:05

En dat mag YouTube zich aanrekenen, zegt de Britse muziekindustrie.

Voor het achtste jaar op rij zijn de lp-inkomsten voor Britse artiesten gestegen, schrijft the Guardian: meer dan 2 miljoen platen werden er in 2015 verkocht. Aan de andere kant stijgen de aantal views van muziekvideo’s op YouTube ook, dus het lijkt een groot succesverhaal te worden. Maar nee: de totale muziekomzet is met 1 procent gedaald. Daar kunnen de platen niks aan doen, maar YouTube wel, zegt de BPI, de branchevereniging van platenlabels.

Aan YouTube-streams (en concurrenten zoals Vevo) werd slechts 24,4 miljoen pond verdiend en aan platen 25,1 miljoen pond. Behoorlijk mager van YouTube, aldus de BPI. De vereniging heeft nu gevraagd aan de Britse overheid om iets te doen aan deze 'waarde-afneming'. YouTube betaalt namelijk minder dan streaming-apps als Spotify. Volgens YouTube is dit appels met peren vergelijken.

In Amerika hetzelfde liedje

In maart van dit jaar bleek dat in Amerika clips op videoplatformen ook zeer weinig opleveren. Daar was de vinylverkoop ook groter.

Ook in Nederland wordt er flink verdiend aan de groeiende verkoop van LP's. Zo gingen we in Bright TV vorig jaar al eens langs bij een grote platenfabriek in Haarlem.