Ook complexe gedachten nu te decoderen met hersenscan

Ook complexe gedachten nu te decoderen met hersenscan

27-06-2017 12:21 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Wetenschappers kunnen op een hersenscan de bouwstenen herkennen waaruit complexe gedachten zijn samengesteld.

In het verleden slaagden onderzoekers erin om op basis van hersenscans te raden aan welk getal hij dacht. Het lezen van complexe gedachten bleek daarentegen een stuk lastiger. Onderzoekers van van Carnegie Mellon University (CMU) hebben nu een methode ontwikkeld om complete zinnen te herkennen, schrijft New Atlas.

De onderzoekers lieten zeven proefpersonen daartoe 240 zinnen voorlezen van het type: 'De getuige schreeuwde tijdens de rechtszaak'. De in de zinnen beschreven gebeurtenissen bestonden uit in totaal 42 verschillende bouwstenen, zoals persoon, omgeving, sociale interactie en fysieke actie.

Al deze verschillende soorten informatie worden in verschillende delen van de hersenen verwerkt. Een door de onderzoekers ontwikkeld systeem, dat de gegevens van de fMRI-scanner analyseert met behulp van machine learning, kan vervolgens de algemene categorie herkennen van de zaken waaraan de proefpersonen denken.

Skateboarden

Nadat het systeem met de eerste 239 zinnen en bijbehorende scans was getraind, was het in staat om de 240ste zin zelf samen te stellen op basis van de hersendata alleen. De onderzoekers voerden de test 240 keer uit, waarbij telkens een andere zin werd weggelaten. Op basis van de hersenactiviteit kon het algoritme de missende zin met 87 procent zekerheid voorspellen.

"Hierdoor wordt het voor het eerst mogelijk om gedachten te decoderen die uit verschillende concepten bestaan", stelt hoofdonderzoeker Marcel Just. "Een volgende stap zou kunnen zijn om te decoderen aan wat voor soort onderwerp iemand denkt, zoals geologie of skateboarden."