Oplichting: de bus die over de file heen rijdt

Oplichting: de bus die over de file heen rijdt

04-07-2017 08:03 Laatste update: 26-04-2018 19:45

De Chinese bus die over de file heen zou rijden leek zo mooi. Maar volgens de Chinese autoriteiten zijn de makers oplichters.

Vorig jaar was het één van de grote vervoerssensaties: de Transit Elevated Bus (of TEB-1) die zo was ontworpen dat hij over de file heen kon rijden. Onder de bus die plaats bood aan maar liefst 300 passagiers was genoeg ruimte opengehouden om er auto's onderdoor te laten rijden. Het leek een even futuristische als gedurfde oplossing voor de grote fileproblematiek die China plaagt.

Een jaar later heeft het er echter alles van weg dat de TEB-1 een grote scam was. Nadat er vanwege 'financiële problemen' en andere tegenslagen al maanden niets was gebeurd op het testparcours van de bus, blijkt nu dat de Chinese autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar de bedenkers van de bus.

Inmiddels zitten er ruim dertig mensen vast die betrokken zijn bij Huaying Kailai, het platform waarmee kapitaal werd opgehaald voor de TEB-1. Onder hen Bai Zhiming, die zowel CEO is van TEB als van Huaying Kailai.

1,2 miljard euro

Daarnaast hebben 72 investeerders een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf dat 9,1 miljard yuan (1,2 miljard euro) had opgehaald om de bus verder te ontwikkelen. Wie minimaal 150.000 dollar investeerde, kon rekenen op een jaarlijkse uitkering van 12 procent van het geïnvesteerde bedrag, beloofden TEB en Huaying Kailai. De politie is ondertussen hard bezig om uit te vinden waar het geld van de investeerders is gebleven.

De problemen met de Chinese bus staan niet op zichzelf. Het gebeurt regelmatig dat Chinese investeerders die geld investeren via de ongereguleerde crowdlending-sector van een koude kermis thuiskomen.

Testparcours gesloopt

De eerste verdenkingen rondom TEB ontstonden eind vorig jaar toen het ontwerpbedrijf Autek aan de bel trok omdat het nog miljoenen tegoed had vanwege zijn werk aan de bus. Ook op de testweg gebeurde maandenlang niets. Vorige week besloot de lokale overheid om het TEB-parcours te slopen en de bus naar een garage in de buurt over te brengen.