'Oracle betaalt witte mannen beter dan andere werknemers'

'Oracle betaalt witte mannen beter dan andere werknemers'

19-01-2017 10:37 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Het Amerikaanse ministerie voor Arbeid heeft een rechtszaak aangespannen tegen Oracle wegens discriminatie.

Volgens het ministerie worden witte mannen bij Oracle systematisch beter betaald dan andere werknemers. Vrouwen en werknemers met een andere etniciteit krijgen minder voor dezelfde functie, zelfs als er wordt gecorrigeerd voor ervaring en leeftijd.

Daarnaast zou Oracle Aziaten voortrekken bij sollicitaties. Vooral sollicitanten met een Indiase achtergrond blijken bij het softwarebedrijf in trek bij technische functies en als product developers. Die voorkeur gaat volgens het ministerie onder meer ten koste van zwarten, blanken en hispanics.

'Politiek gemotiveerd'

Dergelijke vormen van discriminatie zijn in strijd met de regels voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren voor de overheid. Oracle verdient jaarlijks honderden miljoenen met klussen voor de Amerikaanse overheid, meldt persbureau Reuters. In een reactie laat Oracle weten dat de beschuldigingen van het ministerie ongefundeerd en politiek gemotiveerd zijn. Het softwarebedrijf baseert zijn beloningen volgens een woordvoerster op basis van ervaring en kwaliteit.