OV-inchecken met smartphone nu in het hele land

OV-inchecken met smartphone nu in het hele land

22-05-2017 07:01 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Vanaf nu kun je met de chip in smartphones inchecken in het openbaar vervoer. iPhones en reisabonnementshouders zijn voorlopig uitgesloten.

De nieuwe dienst is nog lang niet voor iedereen geldig, maar het is wel voor het eerst dat alle vervoerders in Nederland mee doen en het niet om een testperiode gaat. Het inchecken gaat via de NFC-chip die in de meeste moderne smartphones is ingebouwd. De dienst geldt op dit moment alleen nog maar voor Android-gebruikers, want Apple’s iPhone geeft partijen zoals de OV-chipkaart geen toestemming om de NFC-chip te gebruiken.

Alleen KPN en Vodafone

Daarbij is het afhankelijk van de provider: op dit moment doen alleen nog KPN en Vodafone mee. Daar vallen ook de KPN-dochters Simyo, Telfort en Yes Telecom onder. Verder moet er een NFC-geschikte simkaart in de telefoon zitten, al is dat nu al in de meeste gevallen zo.

Een andere beperking is dat het op dit moment nog niet mogelijk is om kortingsabonnementen, trajectabonnementen en andere voordelen op de kaart te activeren. Dit wordt later wel toegevoegd. Leeftijds- en samenreiskorting werken al wel.

Met al deze beperkingen is de functie nu alleen nog maar interessant voor KPN/Vodafone-klanten met een relatief nieuwe Android-telefoon, een moderne simkaart en zonder OV-abonnement.

Saldo in de app checken

Het is dus duidelijk een eerste stap, maar volgens Geert Appeldoorn van Vodafone moet dit uiteindelijk de portemonnee doen laten verdwijnen. "Eerder hebben we al contactloos betalen via de smartphone geïntroduceerd en dit is de volgende kaart die erg veel gebruikt wordt."

Naast het thuislaten van de OV-chipkaart geeft smartphone-inchecken nog wat extra opties. Het resterende saldo is direct in de app in te zien en er zijn herinneringen in te stellen om niet vergeten uit te checken. Ook is de reisgeschiedenis te bekijken.

Wanneer de dienst wel beschikbaar wordt voor iPhones, andere providers en abonnementhouders, is nog niet duidelijk.